Detail předmětu

TZB II

FA-TZ2Ak. rok: 2011/2012

Předmět Technická zařízení budov II. (TZB) navazuje na první část TZB I. Technická zařízení v budovách mají výrazný podíl na zkvalitnění celého objemu stavební výroby, zabezpečují hygienické podmínky, pohodu a komfort člověka při pobytu v budově. Druhá část TZB se zabývá vytápěním a vzduchotechniku pro budovy obytné, občanské, průmyslové a zemědělské. Malá část přednášek je věnována Technické infrastruktuře sídel. Cílem výuky je získání základních znalostí o jednotlivých oborech vytápění a vzduchotechnice, které musí architekt znát pro zpracování všech stupňů projektové dokumentace, zejména s ohledem na spolupráci se specialisty.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Garant předmětu

Výsledky učení předmětu

Posluchač po absolvování předmětu bude mít souhrnnou představu o vytápění a vzduchotechnických zařízeních v budovách a znalosti může uplatnit při projektování a vytváření architektonického interiéru budovy. V oboru Technická infrastruktura získá základní znalosti z problematiky prostorového uspořádání sítí v urbanizovaném území.

Prerekvizity

Posluchač musí mít základní znalosti z pozemního stavitelství, z tepelné techniky a stavební fyziky (pro provádění potřebných výpočtů při navrhování vytápění a vzduchotechniky). Pro návrh technických zařízení se musí orientovat rovněž v typologii obytných a veřejných staveb.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.

Způsob a kritéria hodnocení

Pro získání zápočtu je nutná korekce v předepsaných dvou termínech ( v průběhu semestrální výuky), minimálně 70 % účast ve cvičeních a odevzdání projektu v požadovaném termínu, rozsahu a kvalitě.
Zkoušku může posluchač vykonat po splnění podmínek zápočtu. Zkouška je písemná a skládá se ze dvou částí – teoretické a praktické. V rámci klasifikace je počítáno 60% na teoretickou část, 15 % na praktickou část a 25 % ze seminární práce a práce ve cvičeních.

Osnovy výuky

Přednáška - Vytápění budov, historie vytápění, volba vytápěcích zařízení - Zdroje tepla, lokální vytápění, ústřední vytápění - Otopné soustavy a jejich rozdělení - Teplovodní otopné soustavy, otopné plochy, tělesa - Parní a horkovodní vytápění, termohydraulické a elektrické vytápění - Velkoplošné vytápění (podlahové, stěnové, stropní) - Předávací stanice tepla. Příprava teplé vody. - Kotle, kotelny, odvod spalin - Měření a regulace tepla v objektech - Soustavy vzduchotechniky, její význam, rozdělení. Způsoby větrání - Strojovny vzduchotechniky, potrubí a koncové prvky. Aplikace vzduchotechniky v obytných, veřejných a průmyslových budovách - Technická infrastruktura měst, vývoj, význam, rozdělení - Prostorové uspořádání vedení inženýrských sítí .

Učební cíle

Cílem je získání znalostí o jednotlivých specializacích technických zařízení v budovách, zejména v problematice oborů vytápění, větrání a základech vzduchotechniky, které lze tvůrčím způsobem uplatnit v projektové činnosti a v architektonické praxi. V rámci omezeného času jsou ve dvou přednáškách studenti informováni o prostorových vztazích technické infrastruktury v urbanizovaných územích.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Kontrola je prováděna průběžně ve cvičeních, korekce rozpracovanosti semestrální práce je dvakrát v semestru ve stanovených týdnech výuky. Náhrada zameškané výuky bude formou individuálního zadání náhradního programu.

Základní literatura

Papež: TZB - Vytápění (CS)
Pokorný, Bystřický: TZB B - Vytápění (CS)
Chyský, Hemzal: Větrání a klimatizace (CS)

Doporučená literatura

Cihelka akol.: Vytápění, větrání, vzduchotechnika (CS)
Jelínek: TZB Vytápění - přednášky (CS)
Pokorný, Bystřický: TZB B - Vytápění (CS)
Cihlář: TZB - Vzduchotechnika (CS)
firemní literatura Korádo, Gea a další (CS)
Příslušné normy a předpisy, WWW stránky (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program ARCHURB bakalářský

    obor ARCH , 3. ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Přednáška

- Vytápění budov, historie vytápění, volba vytápěcích zařízení
- Zdroje tepla, lokální vytápění, ústřední vytápění
- Otopné soustavy a jejich rozdělení
- Teplovodní otopné soustavy, otopné plochy, tělesa
- Parní a horkovodní vytápění, termohydraulické a elektrické vytápění
- Velkoplošné vytápění (podlahové, stěnové, stropní)
- Předávací stanice tepla. Příprava teplé vody.
- Kotle, kotelny, odvod spalin
- Měření a regulace tepla v objektech
- Soustavy vzduchotechniky, její význam, rozdělení. Způsoby větrání
- Strojovny vzduchotechniky, potrubí a koncové prvky. Aplikace vzduchotechniky v obytných, veřejných a průmyslových budovách
- Technická infrastruktura měst, vývoj, význam, rozdělení
- Prostorové uspořádání vedení inženýrských sítí