Course detail

Basic Elements of Economics

FP-MzaeKAcad. year: 2020/2021

Předmět pojednává o mikroekonomických vztazích a souvislostech, pojmech a nezbytných teoretických základech nutných pro mikroekonomický rozbor problémů, umožňující vytvoření uceleného obrazu vedoucího k racionálnímu chování mikroekonomického subjektu v tržním prostředí. Obsahová náplň předmětu je zaměřena zejména na problematiku chování spotřebitele a firmy v prostředí dokonalé i nedokonalé konkurence. Předmět dále pojednává o problematice výrobních faktorů a produkčních funkcí. V náplni předmětu je také zastoupena oblast státních zásahů z mikroekonomického hlediska.
Ve druhé části předmět pojednává o základních ekonomických vztazích a souvislostech, pojmech a nezbytných teoretických základech nutných pro rozbor aktuálních otázek současné ekonomiky. Posluchač získá ucelené pensum znalostí o racionálním chování subjektů v tržním prostředí ve vztahu k otázkám dotýkajících se spotřeby, investic, inflace a nezaměstnanosti, měření výstupu ekonomiky a jeho dlouhodobého růstu, hospodářského cyklu, fiskální a monetární politiky. Předmět vede k pochopení chování ekonomiky jako celku.

Language of instruction

Czech

Number of ECTS credits

6

Mode of study

Not applicable.

Learning outcomes of the course unit

Student bude schopen vysvětlit základní pojmy z ekonomické teorie, principy ekonomického chování člověka, jakož i porozumí základnímu mechanismu národní ekonomiky a její rovnováhy, včetně propojení národní ekonomiky se světovou a jejich vliv na lokální zájmy firem a institucí.

Prerequisites

Not applicable.

Co-requisites

Not applicable.

Planned learning activities and teaching methods

Not applicable.

Assesment methods and criteria linked to learning outcomes

Požadavkem ke zkoušce je minimálně 80% účast na rozvrhované výuce a znalost probrané látky, kterou studující prokazuje ve formě písemného testu. Hodnotí se ucelené znalosti z mikroekonomie a makroekonomie.

Forma zkoušky je písemná a obsahuje 15-20 teoretických otázek a 2 praktické příklady. Z teoretické části písemné práce může student získat maximálně 40 bodů a nutnou podmínkou pro splnění teoretické části zkoušky je 20 bodů. Jelikož zkouška prověří znalosti studenta z mikroekonomie i makroekonomie, je student povinen prokázat znalosti z obou okruhů, a tedy v teoretické části písemné práce získat 10 bodů z teoretických otázek zaměřených na mikroekonomii a 10 bodů z teoretických otázek zaměřených na makroekonomii.
Praktická část písemné práce obsahuje 2 komplexní příklady (jeden z oblasti makroekonomie a jeden z oblasti mikroekonomie). Každý příklad je hodnocen maximálně 10 body. Student musí získat z každého komplexního příkladu minimálně 5 bodů, čímž prokáže znalost oblasti makroekonomie i mikroekonomie a získá potřebné minimum bodů z praktické části písemné práce, tj. 10 bodů.
V celkovém součtu musí student získat minimálně 30 bodů z písemné práce.

Stupnice pro výslednou klasifikaci je následující:
A: 54-60 bodů
B: 48-53 bodů
C: 42-47 bodů
D: 36-41 bodů
E: 30-35 bodů
F: méně než 30 bodů

Studující má právo se od zkoušky odhlásit nejpozději 24 hodin před jejím začátkem. Studující, který se od zkoušky odhlásil(a), je posuzován(a), jako kdyby nebyl(a) ke zkoušce přihlášen(a). Odstoupí-li studující od zkoušky po jejím začátku, nedostaví-li se ke zkoušce bez řádné omluvy, nebo jeho/její omluva není přijata, je klasifikován(a) stupněm „F”.
Neodhlásil-li se studující včas od zkoušky, může se z vážných, zejména zdravotních, důvodů omluvit zkoušejícímu i dodatečně, a to nejpozději do 5 pracovních dnů od určeného termínu pro konání zkoušky nebo od odpadnutí překážky bránící omluvě. Studující v omluvě uvádí vážný důvod, proč se ke zkoušce nemohl(a) dostavit.
Nesouhlasí-li studující s hodnocením předmětu, pak má právo se proti tomuto výsledku odvolat a to do 24 hodin od doby, kdy bylo hodnocení vloženo do IS VUT.

Course curriculum

1.

Work placements

Not applicable.

Aims

Cílem předmětu je osvojení si znalostí z oblasti ekonomie a získání schopnosti jejich aplikace při analýze reálných jevů z tržního prostředí a při řešení případových studií. Na základě osvojení si pojmů a principů mikroekonomie a makroekonomie student porozumí logice tržního procesu, působení tržního mechanismu a hospodářské politice státu v každodenním životě.

Specification of controlled education, way of implementation and compensation for absences

Not applicable.

Recommended optional programme components

Not applicable.

Prerequisites and corequisites

Not applicable.

Basic literature

ŠKAPA, S. Mikroekonomie. VUT v Brně, FP 2004. 90 s. ISBN 80-214-2566-0.
GROLIGOVÁ I., MANDELÍK, P. Makroekonomie, FP VUT, Brno 2003, 130s. ISBN 80-214-2402-6

Recommended reading

HOLMAN, R. Ekonomie. C.H.Beck 1999. 726 s. ISBN 80-00-686028-1
FRANK, H. R., BERNANKE, B. S. Ekonomie. Grada. 2004. 802 s.ISBN 80-247-0471-4

Classification of course in study plans

Type of course unit

 

Guided consultation in combined form of studies

22 hours, optionally

Teacher / Lecturer