Course detail

FP-UPIS-AAcad. year: 2020/2021

Na cvičeních se zpracovává účetnictví fiktivní firmy. Veškeré doklady jsou účtovány v účetním softwaru Pohoda. Cvičení zahrnuje vždy teoretickou část (náležitostí dokladů, příklady účtování, zpracování povinných evidencí) a praktickou část (zaevidování dokladů v účetním programu, generování výstupních dokumentů) – poměr 20 % teorie a 80 % praktická část.

Language of instruction

Czech

Number of ECTS credits

3

Learning outcomes of the course unit

Získají praktické zkušenosti a dovednosti při zpracování rutinních operací obchodní korporace. Naučí se pracovat s účetními doklady v konkrétním účetním programu, zaznamenávat účetní operace a transformovat je do účetních výkazů.
Po absolvování předmětu budou studenti rozumět vazbám mezi účetními doklady a procesy jejich zpracování v počítačovém prostředí.

Prerequisites

Not applicable.

Co-requisites

Not applicable.

Planned learning activities and teaching methods

Cvičení v rozsahu 2 hodiny týdně jsou zaměřena na praktické ovládnutí programu Pohoda v jednotlivých běžně využívaných agendách.

Assesment methods and criteria linked to learning outcomes

Předmět je zakončen vytvořením a odevzdáním účetních výkazů zpracovaných v účetním softwaru Pohoda. Orientace v základních povinnostech účetních jednotek a znalost generovaných tiskových sestav z účetních systémů, bude ověřena testem.

Course curriculum

1. Základní funkce účetního programu - úvodní informace, přehled povelů nabídek, ovládání programu pomocí kláves a klávesových zkratek, přehled tlačítek nástrojové lišty, popis okna programu.
2. Otevření účetního období a nastavení programu - zavedení účetní jednotky, globální nastavení, uživatelské nastavení, přístupová práva, seznamy, legislativa.
3. Faktury vydané - zakázky, nabídky, zálohové faktury, pohledávky, evidence pohledávek.
4. Faktury přijaté - zakázky, poptávky, zálohové faktury, závazky, evidence závazků.
5. Pokladní doklady - příjmové a výdajové pokladní doklady, vedení pokladní knihy.
6. Bankovní doklady - zaúčtování bankovních výpisů, likvidace pohledávek a závazků.
7. Evidence daně z přidané hodnoty - kontrolní hlášení, přiznání k DPH.
8. Skladové zásoby - skladové příjemky, výdejky a převodky, skladní karty.
9. Mzdová agenda a personalistika - zúčtovací a výplatní listiny, přehledy pro zdravotní pojišťovny a správu sociálního zabezpečení. Generování příkazu k úhradě.
10. Evidence dlouhodobého majetku - nastavení účetních a daňových odpisů, generování inventárních karet, vyřazení majetku.
11. Interní doklady - generování vnitrofiremních dokladů.
12. Účetní uzávěrka a závěrka - uzavření účetního období a založení nového účetního roku.
13. Generování účetních výkazů - rozvaha, výkaz zisku a ztráty.

Work placements

Not applicable.

Aims

Cílem předmětu je seznámit studenty s operacemi, které probíhají v účetnictví, začínají od účetních dokladů a vedou až ke zpracování účetních výkazů. Studenti budou zpracovávat doklady v reálném prostředí účetního programu Pohoda.

Specification of controlled education, way of implementation and compensation for absences

Účast studentů na cvičeních je sledována.

Recommended optional programme components

Not applicable.

Prerequisites and corequisites

Not applicable.

Basic literature

Ekonomický systém Pohoda: Příručka uživatele [online]. 2015. Jihlava: Stormware s.r.o., 2015, http://www.stormware.cz/prirucka-pohoda-online/ [cit. 2015-11-12]. Dostupné z: http://www.stormware.cz/prirucka-uctujeme-online/.
Ekonomický systém Pohoda: Účtujeme v pohodě [online]. 2015. Jihlava: Stormware s.r.o. [cit. 2015-11-12]. Dostupné z: http://www.stormware.cz/prirucka-uctujeme-online/.

Recommended reading

ČERVENÝ, J. Finanční účetnictví. 1. vyd. Plzeň: Západočeská univerzita., 2014. ISBN 978-80-261-0458-2.
ŠIŠKOVÁ, J. Cvičení z účetnictví. 2 vyd. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, Provozně ekonomická fakulta, 2014. 82 s. ISBN 978-80-213-2439-8.

Type of course unit

 

Guided consultation in combined form of studies

12 hours, optionally

Teacher / Lecturer

Exercise

26 hours, compulsory

Teacher / Lecturer