Publication detail

Synergický účinek antibakteriálních polysacharidů a destičkového lyzátu na biokompatibilitu porézních substrátů pro tkáňové inženýrství kůže

Original Title

Synergický účinek antibakteriálních polysacharidů a destičkového lyzátu na biokompatibilitu porézních substrátů pro tkáňové inženýrství kůže

Czech Title

Synergický účinek antibakteriálních polysacharidů a destičkového lyzátu na biokompatibilitu porézních substrátů pro tkáňové inženýrství kůže

Language

cs

Original Abstract

V této práci, 3D porézní kolagenové pěny připravené lyofilizací byly modifikovány přírodními antibakteriálními polysacharidy jako jsou chitosan, chitin/chitosan-glukanový komplex a vápenatá sůl oxidované celulózy (CaOC), které ovlivnily nejen chemické a fyzikální vlastnosti, ale také zlepšily biologické vlastnosti kolagenových skafoldů, zejména v přítomnosti bovinního destičkového lyzátu (BPL). Lipofilní BPL tvořil v porézních pěnách mikrokuličky a téměř o polovinu snížil stupeň botnání výsledné pěny. Odolnost kolagenových pěn vůči hydrolytické degradaci ve vodě silně závisela na chemickém síťování, kdy čas degradace se pohyboval v rozmezí od 60 minut do více než jednoho roku.

Czech abstract

V této práci, 3D porézní kolagenové pěny připravené lyofilizací byly modifikovány přírodními antibakteriálními polysacharidy jako jsou chitosan, chitin/chitosan-glukanový komplex a vápenatá sůl oxidované celulózy (CaOC), které ovlivnily nejen chemické a fyzikální vlastnosti, ale také zlepšily biologické vlastnosti kolagenových skafoldů, zejména v přítomnosti bovinního destičkového lyzátu (BPL). Lipofilní BPL tvořil v porézních pěnách mikrokuličky a téměř o polovinu snížil stupeň botnání výsledné pěny. Odolnost kolagenových pěn vůči hydrolytické degradaci ve vodě silně závisela na chemickém síťování, kdy čas degradace se pohyboval v rozmezí od 60 minut do více než jednoho roku.

BibTex


@misc{BUT159548,
  author="Johana {Muchová} and Veronika {Pavliňáková} and Jana {Brtníková} and Michaela {Rampichová} and Eva {Filova} and Radek {Sedláček} and Vanessa {Hearnden} and Barbara {Kubešová} and Lucy {Vojtová}",
  title="Synergický účinek antibakteriálních polysacharidů a destičkového lyzátu na biokompatibilitu porézních substrátů pro tkáňové inženýrství kůže",
  annote="V této  práci,  3D  porézní  kolagenové  pěny  připravené  lyofilizací  byly  modifikovány  přírodními antibakteriálními polysacharidy jako jsou chitosan, chitin/chitosan-glukanový komplex a vápenatá sůl oxidované celulózy (CaOC), které ovlivnily nejen chemické a fyzikální vlastnosti, ale také zlepšily biologické vlastnosti kolagenových skafoldů, zejména v přítomnosti bovinního destičkového lyzátu (BPL). Lipofilní BPL tvořil v porézních pěnách mikrokuličky a téměř o polovinu snížil stupeň botnání výsledné pěny. Odolnost kolagenových pěn vůči hydrolytické degradaci ve vodě silně závisela na chemickém síťování, kdy čas degradace se pohyboval v rozmezí od 60 minut do více než jednoho roku.",
  address="MSD spol.",
  booktitle="XI. mezinárodní konference Bioimplantologie 2019",
  chapter="159548",
  howpublished="print",
  institution="MSD spol.",
  year="2019",
  month="april",
  pages="59--59",
  publisher="MSD spol.",
  type="abstract"
}