Publication detail

Antioxidační aktivita vybraných odrůd červených a bílých rybízů

KŘENOVÁ, A. MATĚJÍČEK, A. DIVIŠ, P. POŘÍZKA, J.

Original Title

Antioxidační aktivita vybraných odrůd červených a bílých rybízů

English Title

The antioxidant activity of selected species of red and white currants

Type

journal article - other

Language

Czech

Original Abstract

Cílem této práce bylo stanovení celkové antioxidační aktivity vybraných odrůd červených a bílých rybízů a vzájemné porovnání dosažených výsledků. Celková antioxidační aktivita vybraných druhů ovoce byla změřena spektrofotometrickými metodami za využití volných radikálů ABTS•+ a DPPH a byla vyjádřena jako ekvivalent látky Trolox. Celkem bylo proměřeno 12 odrůd červených rybízu a 6 odrůd bílých rybízu. Nejvyšší hodnoty celkové antioxidační aktivity vykazovaly odrůdy červených rybízů ˊRovadaˊ, ˊJesanˊ, ˊJuniferˊ a ˊTatranˊ a bílých rybízů ˊOrionˊ a ˊOlinˊ

English abstract

The aim of this study was to determine the total antioxidant activity of selected cultivars of red and white currants and mutual comparison of results. The total antioxidant activity of selected fruits was measured by spectrophotometric methods using free radicals ABTS•+ and DPPH and expressed as a Trolox equivalent. There were 12 cultivars of red currants and 6 cultivars of white currants measured. The highest values of total antioxidant activity showed cultivars of red currants ˊRovadaˊ, ˊJesanˊ, ˊJuniferˊ and ˊTatranˊ and white currants ˊOrionˊ and ˊOlinˊ.

Keywords

Volné radikály, antioxidanty, celková antioxidační aktivita, ABTS, DPPH

Key words in English

Free radicals, antioxidants, total antioxidant activity, ABTS, DPPH.

Authors

KŘENOVÁ, A.; MATĚJÍČEK, A.; DIVIŠ, P.; POŘÍZKA, J.

RIV year

2015

Released

1. 6. 2015

ISBN

0231-6900

Periodical

Vědecké práce ovocnářské. Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o. GC GE

Number

24

State

Czech Republic

Pages from

37

Pages to

42

Pages count

6

BibTex

@article{BUT123956,
  author="Alena {Křenová} and Aleš {Matějíček} and Pavel {Diviš} and Jaromír {Pořízka}",
  title="Antioxidační aktivita vybraných odrůd červených a bílých rybízů",
  journal="Vědecké práce ovocnářské. Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o. GC GE",
  year="2015",
  number="24",
  pages="37--42",
  issn="0231-6900"
}