Publication detail

HISTORIE A VÝVOJ PROJEKTOVÉ DOKUMENTACE VČETNĚ PRÁVNÍCH A STAVEBNÍCH PŘEDPISŮ PLATNÝCH PŘED ROKEM 1945

URBÁNEK, Z.

Original Title

HISTORIE A VÝVOJ PROJEKTOVÉ DOKUMENTACE VČETNĚ PRÁVNÍCH A STAVEBNÍCH PŘEDPISŮ PLATNÝCH PŘED ROKEM 1945

English Title

HISTORY AND DEVELOPMENT PROJECT DOCUMENTATION INCLUDING LAW AND BUILDING REGULATIONS FORCE BEFORE YEAR 1945

Type

conference paper

Language

Czech

Original Abstract

Příspěvek podává ucelenou informaci o vývoji projektové dokumentace za posledních 200-let, kdy docházelo k největšímu rozvoji lidstva. Dalším obsahem příspěvku je prezentace vývoje projektové dokumentace u stavby typu rodinný dům (domek – původně). Motivací k bádání v této oblasti je moje disertační práce, která souvisí s napsáním tohoto článku i s jeho tématem. Základním problémem bylo definovat vývoj projektové dokumentace včetně změn a zjednodušení v zobrazování, která od 18. století probíhá. Dále je v příspěvku uvedeno zaměření na období historie naší země od roku 1880 do roku 1945 s uvedením platných stavebních a právních předpisů včetně platné jediné technické normy související s projektováním staveb a s požadavky na samotnou projektovou dokumentaci. Toto období souvisí přímo s mou disertační praci. V článku je přímo uvedeno, že Československá republika vznikající v roce 1918 navazuje ve stavebnictví na prameny a legislativu Rakouska-Uherska. Shrnutí spočívá v tom, že v příspěvku je zachycen historický vývoj projektové dokumentace včetně jejich změn či zjednodušení či nutnost detailů, řezů apod. Dalším důležitým poznatkem byla samotná analýza právních i stavebních předpisů v období 1880 – 1945, které platily na našem území. Obecným přínosem je sjednocení předpisů pro obor projektování staveb a samotnou znaleckou činnost a možnost využití získaných poznatků pro teorii ve výuce pozemního stavitelství se zaměřením na vývoj projektové dokumentace v různých obdobích, kde lze sledovat vývoj kótování, zakreslování a jiné.

English abstract

The first section is devoted to the development of project documentation from 18 century to the early 20th century with regard to changes during this period occurred in designing buildings. This paper focuses mainly on the period 1880 - 1945. This section will be complemented by presentations on the most common development of construction works, such as house or apartment also previously termed a residential house or apartment building. In the second part is a brief overview of the laws relating to construction documentation in 1945. This section focuses on post enumeration and characterization of legislation for the construction documentation, and related laws and regulations related to authorization for construction design activities. Today's legislation relating to construction documentation, or even continue to follow the spirit of the law and above the assessment, approval and documentation of buildings.

Keywords

projektová dokumentace, stavební zákon, plánování a stavební řád, historie, dům, právní, stavební předpisy, normy

Key words in English

Documentation, building act, planning and building code, history, barn, house, house, legislation, building regulations, standards

Authors

URBÁNEK, Z.

RIV year

2012

Released

25. 4. 2012

Publisher

Vysoké učení technické v Brně, Ústav soudního inženýrství, Údolní 244/53, 602 00 Brno

Location

Brno

ISBN

978-80-214-4485-0

Book

Sborník anotací konference Junior Forensic Science Brno 2012

Edition number

1

Pages from

51

Pages to

59

Pages count

8

BibTex

@inproceedings{BUT93684,
  author="Zdeněk {Urbánek}",
  title="HISTORIE A VÝVOJ PROJEKTOVÉ DOKUMENTACE VČETNĚ PRÁVNÍCH A STAVEBNÍCH PŘEDPISŮ PLATNÝCH PŘED ROKEM 1945",
  booktitle="Sborník anotací konference Junior Forensic Science Brno 2012",
  year="2012",
  number="1",
  pages="51--59",
  publisher="Vysoké učení technické v Brně, Ústav soudního inženýrství, Údolní 244/53, 602 00 Brno",
  address="Brno",
  isbn="978-80-214-4485-0"
}