Publication detail

Širokopásmový dělič výkonu pro pásma mobilních komunikací

TEJMLOVÁ, L. ŠEBESTA, J.

Original Title

Širokopásmový dělič výkonu pro pásma mobilních komunikací

English Title

Ultra-Wide-Band Power Divider for Mobile Frequency Bands

Type

journal article - other

Language

Czech

Original Abstract

Článek je zaměřen na návrh děličů výkonu pro pásma mobilních komunikací. Signál je v děliči rovnoměrně rozdělen do dvou přijímačů. V současnosti jsou mobilní přenosy a další služby, jako například LTE, provozovány ve dvou frekvenčních pásmech, a to od 0,81 GHz do 0,956 GHz a od 1,71 GHz do 2,62 GHz. Právě šířka pásma pro přenos je důvodem komplexnějšího návrhu děliče. Tento dokument obsahuje základní principy a teorii návrhu takového děliče, jeho simulaci a optimalizaci parametrů v CST Microwave Studiu. Dále jsou prezentovány výsledky měření navrženého a vyrobeného děliče. V závěru jsou diskutovány S-parametry – přenos vedení, odrazy na jednotlivých branách a izolace mezi výstupy.

English abstract

This document is focused on design of symmetrical wideband splitters, which are determined for distribution GSM (Global System for Mobile Communications) signals from one common antenna to two receivers. At the present time, GSM bands with for example LTE (Long Term Evolution) and others include frequencies in two bands, approximately from 0.81 GHz to 0.96 GHZ and from 1.7 GHz up to 2.7 GHz. That is exactly why this complex design of splitter represents wideband solution. This paper contains fundamental theory for designing of wideband splitter and simulated and measured parameters of the optimized splitter in CST Microwave Studio. Designed divider has been also analyzed by the worst case method. Obtained S parameters, such as transmission, isolation or reflections are discussed in the closing part of this paper.

Keywords

širokopásmový dělič, Wilkonsonův dělič výkonu, dělič výkonu pro GSM pásma, dělič výkonu pro mobilní komunikace

Key words in English

Wide-band Splitter, Power Wilkinson Divider, Power Splitter for GSM Frequency Bands, Power Divider for Mobile Frequency Bands

Authors

TEJMLOVÁ, L.; ŠEBESTA, J.

RIV year

2013

Released

1. 3. 2013

ISBN

1802-4564

Periodical

ElectroScope - http://www.electroscope.zcu.cz

Year of study

2013

Number

1

State

Czech Republic

Pages from

1

Pages to

5

Pages count

5

BibTex

@article{BUT93617,
  author="Lenka {Tejmlová} and Jiří {Šebesta}",
  title="Širokopásmový dělič výkonu pro pásma mobilních komunikací",
  journal="ElectroScope - http://www.electroscope.zcu.cz",
  year="2013",
  volume="2013",
  number="1",
  pages="1--5",
  issn="1802-4564"
}