Publication detail

Sanace sypaných hrází popílkovo-jílovou injektáží

ČERNÝ, V. DROCHYTKA, R.

Original Title

Sanace sypaných hrází popílkovo-jílovou injektáží

English Title

Repair of embankment dams by fly ash-clay injection

Type

conference paper

Language

Czech

Original Abstract

Probíhající i dokončené obnovy jednotlivých bloků energetických závodů ukazují stav současné energetiky, který předpokládá dlouhodobý provoz tepelných elektráren. Je tak zřejmé, že úroveň produkce vedlejších energetických produktů v ČR bude stále vysoká. Největší podíl zaujímají létavé popílky jako jemné tuhé minerální zbytky po spalování uhlí. Jedním z vhodných způsobů využití vedlejších energetických produktů je pro stavby hrází, které je v současné době omezeno především na vytváření ochranných hrázek na složištích popílkových stabilizátů. Zde je s výhodou využito pojivových schopností VEP pro zajištění složiště a ochranu životního prostředí. Obdobný způsob je při stavbě protipovodňových hrází technologicky méně výhodný a je tak využíváno zemin z blízkého okolí stavby. Vhodným způsobem využití popílků ve vodním stavitelství jsou tak opravy stávajících sypaných hrází pomocí popílkovo-jílových injektáží, zvyšujících homogenitu, stabilitu a nepropustnost hráze. Článek se proto věnuje hodnocení prvních zkoušek, ověřujících možnost využitelnosti různých druhů popílků pro popílkovo-jílové injektáže.

English abstract

The ongoing and completed reconstruction of individual blocks of power plants shows the current state of energy, which provides long-term operation of heat power plants. It is so clear that the level of production of energy by-products in the Czech Republic will be still high. The largest share is ash as fine solid mineral residues from coal combustion. A good way of using fly ash in hydraulic engineering are the repair of existing earth dams with clay-fly ash grout, increasing homogeneity, stability and impermeability of the dam. The article is therefore devoted to evaluation of the first tests, the possibility of verifying the usability of different types of fly ash to ash-clay grouting.

Keywords

sypaná hráz, sanace, popílek, jíl

Key words in English

embankment dams, fly ash, clay, redevelopment

Authors

ČERNÝ, V.; DROCHYTKA, R.

RIV year

2012

Released

19. 6. 2012

Publisher

VUSTAH, a.s.

Location

Telč

ISBN

978-80-87397-11-4

Book

XVI. mezinárodní konference Výzkumného ústavu stavebních hmot v Telči - Ekologie a nové stavební hmoty a výrobky

Pages from

29

Pages to

32

Pages count

212

BibTex

@inproceedings{BUT93220,
  author="Vít {Černý} and Rostislav {Drochytka}",
  title="Sanace sypaných hrází popílkovo-jílovou injektáží",
  booktitle="XVI. mezinárodní konference Výzkumného ústavu stavebních hmot v Telči - Ekologie a nové stavební hmoty a výrobky",
  year="2012",
  pages="29--32",
  publisher="VUSTAH, a.s.",
  address="Telč",
  isbn="978-80-87397-11-4"
}