Publication detail

Problematika oceňování strojů a výrobních zařízení v rámci oceňovacího procesu podniku jako celku

VOLKÁNOVÁ, Z.

Original Title

Problematika oceňování strojů a výrobních zařízení v rámci oceňovacího procesu podniku jako celku

English Title

The issue of valuation of machinery and production equipment within the business valuation process as a whole

Type

journal article - other

Language

Czech

Original Abstract

Oceňování strojů a výrobních zařízení je velice náročnou a zodpovědnou činností, která klade na znalce vysoký stupeň znalostí a vědomostí. Oceňování podniku jako celku je komplexní oceňovací proces, jehož součástí je oceňování aktiv a pasiv. Aktiva jsou majetek podniku a pasiva vyjadřují zdroje krytí tohoto majetku. Aktiva se dále dělí na stálá aktiva a oběžná aktiva. Pasiva rozlišujeme jako vlastní zdroje financování a cizí zdroje financován. Mezi stálá (někdy také hmotná) aktiva patří – mimo jiné – stroje, výrobní zařízení, technologické celky apod. Oceňování těchto aktiv podniku vyžaduje i značné znalosti z oborů technických. V naukách o podnikovém účetnictví existují zcela nezávislé představy o oceňování hmotných aktiv. Tento příspěvek má za cíl přiblížit pohled na oceňování strojů a výrobních zařízení z pohledu technického a ekonomického, a to v rámci oceňování podniku jako celku.

English abstract

Valuation of machinery and equipment is very demanding and responsible action that puts the high degree of expert knowledge and awareness. Valuation of the enterprise as a whole is a complex measurement process, which includes the valuation of assets and liabilities. Assets are assets and liabilities express enterprise resource coverage of this property. Assets are further divided into fixed assets and current assets. Liabilities distinguished as its own funding sources and foreign sources of funding. Between the permanent (sometimes tangible) assets include - among others - machinery, equipment, technological units, etc. Valuation of assets of the business requires considerable knowledge of technical disciplines. The doctrines of corporate accounting, there are quite independent ideas about valuation of tangible assets. This post aims to zoom in on the valuation of machinery and equipment in terms of technical and economic, in the companys valuation.

Keywords

Oceňování, oceňování podniků, oceňování strojů a výrobních zařízení, technický pohled, ekonomický pohled, aktiva

Key words in English

Valuation, company valuation, business valuation, valuation of machinery and equipment, technical, economic, the assets, the tangible assets

Authors

VOLKÁNOVÁ, Z.

RIV year

2012

Released

21. 1. 2012

Publisher

AZN

Location

Brno

ISBN

1211-443X

Periodical

Soudní inženýrství

Year of study

22

Number

1

State

Czech Republic

Pages from

32

Pages to

36

Pages count

54

BibTex

@article{BUT89486,
  author="Zdenka {Volkánová}",
  title="Problematika oceňování strojů a výrobních zařízení v rámci oceňovacího procesu podniku jako celku",
  journal="Soudní inženýrství",
  year="2012",
  volume="22",
  number="1",
  pages="32--36",
  issn="1211-443X"
}