Publication detail

Experimentální výzkum proudění v průtočných částech hydraulických strojů metodou integrální laserové anemometrie - PIV

ŠULC, J. ZUBÍK, P.

Original Title

Experimentální výzkum proudění v průtočných částech hydraulických strojů metodou integrální laserové anemometrie - PIV

English Title

Experimental research

Type

report

Language

Czech

Original Abstract

Nový systém pro integrální anemometrii je jedna z mála současných metod pro detailní bezkontaktní analýzu struktury proudu. Jedná se o systém, který je nutný při využívání k provádění špičkových hydraulických zkoušek a testů. Budoucí význam systému najde uplatnění při kalibrování a verifikování moderních matematických modelů. Řada komerčně dostupných verzí (např. FLUENT a další) umožňuje volit různé verze vyjádření vlivu turbulence pro konkrétní proudové poměry. Správná volba modelu turbulence se jeví z dnešního hlediska jako stěžejní pro dosažení korektních a spolehlivých výsledků výpočtových postupů. Bez moderního systému PIV je nutná a přesná kalibrace a zejména verifikace matematických modelů nemyslitelná.

English abstract

The contact-less measuring technique, Particle Image Velocimetry (PIV), was used for the measurement of mean and pulsation velocity components. The measurement was carried out in several different states of flow. The results of this detailed measurement in the selected relatively simple technical element are used for subsequent calibration and verification of appropriate mathematical models of turbulence.

Keywords

rovinná laserová anemometrie, PIV

Key words in English

Particle Image Velocimetry, PIV, flow measurement

Authors

ŠULC, J.; ZUBÍK, P.

Released

15. 12. 2002

Publisher

LVV-FAST-VUT v Brně

Location

Brno

Pages count

10

BibTex

@techreport{BUT58021,
  author="Jan {Šulc} and Pavel {Zubík}",
  title="Experimentální výzkum proudění v průtočných částech hydraulických strojů metodou integrální laserové anemometrie - PIV",
  year="2002",
  publisher="LVV-FAST-VUT v Brně",
  address="Brno",
  series="1",
  edition="1",
  pages="10"
}