Publication detail

Využití metody infračervevené spektroskopie pro ověření trvanlivosti a odolnosti ochranných nátěrových hmot na beton.

KOSÍKOVÁ, J.

Original Title

Využití metody infračervevené spektroskopie pro ověření trvanlivosti a odolnosti ochranných nátěrových hmot na beton.

English Title

USE INFRARED SPECTROSCOPY FOR VERIFICATION OF DURABILITY AND RESISTANCE OF PROTECTIVE COATINGS ON CONCRETE

Type

conference paper

Language

Czech

Original Abstract

Sekundární ochrana betonových konstrukcí je používána u již narušených konstrukcí. Provádí se formou penetrace nebo různými nátěry. Ochranné nátěry na beton by měly splňovat určité parametry, a to především odolnost a difuzní otevřenost vůči vodním parám, ale nepropustnost vůči CO2. Dále se od ochranných nátěrů především vyžaduje, aby konstrukci chránily proti vodě a pronikání vlhkosti, mrazu, ale také proti vlivům chemických látek, jako jsou např. posypové soli, oleje, alkálie. V současné době je využívání ochranných nátěrů na betony čím dál tím častější a typy nátěrových systémů jsou různorodější s širokým použitím. Infračervená spektroskopie je zde vhodnou metodou pro ověření kvality a zjištění chemické stability materiálů, za předpokladu, že jsou vystaveny koroznímu prostředí. V článku je popsána metoda infračervené spektroskopie a její využití při zkoumání trvanlivosti a odolnosti nátěrových hmot na beton. Všeobecně je možné říct, že tyto nátěrové polymerní materiály mají dlouhodobou účinnost a nepodléhají nadměrné degradaci, nemění svůj vzhled a tím i vzhled povrchu betonu.

English abstract

Protective paints for concrete structures and concrete surfaces are supposed to be designed to protect concrete against action of chemical substances (de-icing agents, oils, alkali agents, etc.). Infrared spectroscopy is valuable technique for evaluation of quality of several parameters, such as confirmation of selected quality parameters and evaluation of chemical stability after exposition to chemical corrosive environments. Paper describes in general methods of infrared spectroscopy and possibilities of evaluation of durability a resistance to different chemicals to paints for concrete paints.

Keywords

Infračervená spektroskopie, Ochranný nátěr, beton, Vnější vlivy

Key words in English

Infrared, Spectroscopy, Paint, Concrete, External influences

Authors

KOSÍKOVÁ, J.

RIV year

2011

Released

4. 2. 2011

Location

Brno

ISBN

978-80-214-4232-0

Book

Sborník anotací

Pages from

295

Pages to

300

Pages count

6

BibTex

@inproceedings{BUT36301,
  author="Jana {Hodná}",
  title="Využití metody infračervevené spektroskopie pro ověření trvanlivosti a odolnosti ochranných nátěrových hmot na beton.",
  booktitle="Sborník anotací",
  year="2011",
  pages="295--300",
  address="Brno",
  isbn="978-80-214-4232-0"
}