Publication detail

DATOVÉ STRUKTURY PRO ÚČELY LCA S VYUŽITÍM BIM: REŠERŠE A TEORETICKÁ VÝCHODISKA

BRANDTNER, M. BOHÁČEK, A.

Original Title

DATOVÉ STRUKTURY PRO ÚČELY LCA S VYUŽITÍM BIM: REŠERŠE A TEORETICKÁ VÝCHODISKA

English Title

A DATA STRUCTURES FOR PURPOSE OF THE BIM-BASED LIFE CYCLE ASSESSMENT: A REVIEW AND THEORETICAL BACKGROUND

Type

journal article - other

Language

Czech

Original Abstract

Stavebnictví produkuje výrazné množství odpadů a zároveň se naplňují kapacity skládek. Je nutné se zabývat efektivním využitím již použitých materiálů, které mají potenciál být znovu využity. Posuzování životního cyklu (Life Cycle Assessment – LCA) je metoda posuzování životního cyklu produktu nebo služby z hlediska jeho působení na životní prostředí. Informační model budovy (BIM) obsahuje kromě geometrie i informační část, kterou je možné využít pro toto posouzení. Tyto data můžou být použita pro inventuru životního cyklu (LCI) a poté pro samotné hodnocení. Cílem článku je analyzovat předchozí přístupy a definovat, jakou datovou strukturu je nutné získat z BIM modelu pro účely LCI konkrétního materiálu. Navrhovaná metodika je postavena na základě informací z datové struktury standardizace negrafických informací modelu, zvaná (SNIM), která byla vyvinuta pro prostředí České republiky.

English abstract

Construction industry produces a significant amount of waste and on the other hand the capacities of landfills are almost filled. It is necessary to deal with the effective use of materials that have already been used and have potential to be reused again. Life Cycle Assessment (LCA) is a method of assessing the life cycle of a product or service in terms of its environmental impact. The Building Information Model (BIM) includes, in addition to geometry, the information part. This data can be used for life cycle inventory (LCI) and then for the assessment itself. The aim of the article is to analyse previous approaches and define which data structure is necessary to be obtained from the BIM model for the LCI purpose of a specific material. The proposed methodology of the data recognition and selection is based on data structure of non-graphical database called SNIM, which was developed for the Czech construction environment.

Keywords

Stavebnictví, Metoda LCA, BIM model, 3D model, studie LCA, LCI, české prostředí, SNIM

Key words in English

Construction industry, the LCA methodology, the BIM model, 3D model, LCA study, life cycle inventory (LCI), Czech environment, SNIM

Authors

BRANDTNER, M.; BOHÁČEK, A.

Released

31. 1. 2021

Publisher

Czech Journal of Civil Engineering

Location

Česká republika

ISBN

2336-7148

Periodical

Czech Journal of Civil Engineering

Year of study

6

Number

2

State

Czech Republic

Pages from

21

Pages to

27

Pages count

7

URL

Full text in the Digital Library

BibTex

@article{BUT167990,
  author="Michal {Brandtner} and Adam {Boháček}",
  title="DATOVÉ STRUKTURY PRO ÚČELY LCA S VYUŽITÍM BIM: REŠERŠE A TEORETICKÁ VÝCHODISKA",
  journal="Czech Journal of Civil Engineering",
  year="2021",
  volume="6",
  number="2",
  pages="21--27",
  doi="10.51704/cjce.2020.vol6.iss2.pp21-27",
  issn="2336-7148",
  url="https://doi.org/10.51704/cjce.2020.vol6.iss2.pp21-27"
}