Publication detail

Sociální struktura městského obyvatelstva v 19. století a dnes ilustrovaná na bytové kultuře Králova Pole

MAŠKOVÁ, K.

Original Title

Sociální struktura městského obyvatelstva v 19. století a dnes ilustrovaná na bytové kultuře Králova Pole

English Title

The social structure of urban population in the 19th century and today illustrated on the social housing culture of Královo Pole

Type

conference paper

Language

Czech

Original Abstract

19. století je obdobím, ve kterém se redefinovala nově vznikající moderní společnost. Změnilo se politicko-ekonomické uspořádání společnosti, které ve spojení s procesem industrializace způsobilo změnu a růst urbánních struktur. Královo Pole, nyní významné brněnské subcenrum, bylo na počátku 19. století vesnicí, v polovině století povýšilo na městys a na začátku 20. století na město. Charakter zástavby obce a sociální stratifikace jejího obyvatelstva se měnily. Původně stabilní venkovské rolnictvo přerostlo v bohatě strukturovanou městskou společnost. Tento přerod odráží i vývoj zástavby, který významně poznamenala potřeba navýšit obytné kapacity. Otázka obytných staveb měla s ohledem na sociální třídu obyvatelstva různá řešení. Budovaly se paláce, městské domy, rodinné domy i dělnické osady. Některé z těchto staveb zůstaly zachovány do dnešní doby a podléhají úpravám tak, aby reflektovaly potřeby současné společnosti.

English abstract

The 19th century is a period in which the society was redefined. The political and economic structure of ociety changed, which, combinated with the process of industrialization, caused a change of urban structures and their growth. Královo Pole, now a significant Brno sub-center, was a village at the beginning of the 19th century, elevated to a small town in the middle of the century, and a town at the beginning of the 20th century. The nature of the community development and the social stratification of its population changed. The originallly stable rural peasantry grew into a richly structured urban society. This transformation reflected the development of buildings, which significantly affected the need to increase residential capacity. The question of resdential buildings had different solutions according to the social class of the population. Palaces, town houses, family houses and worker's settlement were built. Some of these buildings have been preserved to this day and are adjusted to reflect the needs of contemporary society.

Keywords

Královo Pole; Brno; 19. století; bydlení; nájemní dům; sociální stratifikace

Key words in English

Královo Pole; Brno; 19th century; housing; tenement building; social stratification

Authors

MAŠKOVÁ, K.

Released

2. 10. 2019

Location

Ostrava

ISBN

978-80-248-4331-5

Book

11th Architecture in Perspective 2019 / 11. Architektura v perspektivě 2019

Pages from

169

Pages to

173

Pages count

5

BibTex

@inproceedings{BUT159533,
  author="Klára {Mašková}",
  title="Sociální struktura městského obyvatelstva v 19. století a dnes ilustrovaná na bytové kultuře Králova Pole",
  booktitle="11th Architecture in Perspective 2019 / 11. Architektura v perspektivě 2019",
  year="2019",
  pages="169--173",
  address="Ostrava",
  isbn="978-80-248-4331-5"
}