Publication detail

Moderní datový koncentrátor

FRANEK, L.

Original Title

Moderní datový koncentrátor

English Title

Modern Data Concentrator

Type

conference paper

Language

Czech

Original Abstract

Úvod je věnován problematice inteligentní energetické sítě (smart grid). Je zde vysvětlen pojem inteligentní energetické sítě s příklady zařízení a typů komunikací, které se v této síti mohou vyskytovat. Další část pojednává o problematice moderního datového koncentrátoru. Nejdříve je diskutováno napojení datového koncentrátoru na ostatní infrastrukturu se zdůrazněním nutnosti podpory velkého počtu podřízených zařízení a jejich typů komunikace a jednotné komunikace s nadřazenými systémy. Větší prostor je věnován PLC komunikaci, která je v současné době nejvíce využívána v inteligentní energetické síti. Dále jsou zmíněny možnosti optimalizace přenosu dat z datového koncentrátoru do nadřazeného systému, jelikož přenos je nejčastěji realizován pomocí sítě mobilních operátorů. V krátkosti jsou zmíněny aspekty bezpečnosti, jako je zabezpečení komunikace, zařízení i SW. Vysvětleny jsou rozdíly mezi centralizovaným a decentralizovaným řešením inteligentní energetické sítě. Další část je věnována vyčítání profilů a událostí z měřičů a konfiguraci měřičů pomocí příkazů. K této části patří i představení pokročilého plánovače těchto úloh. Závěr tvoří ukázka nástrojů pro diagnostiku a konfiguraci inteligentní sítě.

English abstract

Article is about smart grid, plc communication and very important role of data concentrator for building smarg grid communication networks.

Keywords

inteligentní sítě, datový koncentrátor, PLC komunikace

Key words in English

smart grid, data concentrator, power line communication

Authors

FRANEK, L.

Released

23. 11. 2016

Publisher

EGÚ Praha Engineering

Location

Praha

ISBN

978-80-87774-44-1

Book

IX. MONITORING, MĚŘENÍ A METODY PROGRESIVNÍ ELABORACE SLEDOVANÝCH TECHNOLOGICKÝCH I OBCHODNÍCH DAT. DIGITALIZACE V ENERGETICE. VIZUALIZACE

Edition number

1

Pages from

1

Pages to

16

Pages count

16

URL

BibTex

@inproceedings{BUT136262,
  author="Lešek {Franek}",
  title="Moderní datový koncentrátor",
  booktitle="IX. MONITORING, MĚŘENÍ A METODY PROGRESIVNÍ ELABORACE SLEDOVANÝCH TECHNOLOGICKÝCH I OBCHODNÍCH DAT. DIGITALIZACE V ENERGETICE. VIZUALIZACE",
  year="2016",
  number="1",
  pages="1--16",
  publisher="EGÚ Praha Engineering",
  address="Praha",
  isbn="978-80-87774-44-1",
  url="http://www.egu-prg.cz/monitoring-mereni-a-progresivni-elaborace-technologickych-dat-v-energetice-nastroje-pro-optimalizaci-a-efektivnost"
}