Publication detail

MOŽNOSTI HODNOCENÍ DEGRADACE BETONŮ PO PŮSOBENÍ VYSOKÝCH TEPLOT METODOU INITIAL SURFACE ABSORPTION TEST (ISAT)

NOVÁKOVÁ, I. STAVAŘ, T.

Original Title

MOŽNOSTI HODNOCENÍ DEGRADACE BETONŮ PO PŮSOBENÍ VYSOKÝCH TEPLOT METODOU INITIAL SURFACE ABSORPTION TEST (ISAT)

English Title

Options of Evaluation of concrete degradation after exposure to high temperatures by method INITIAL SURFACE ABSORPTION TEST (ISAT)

Type

conference paper

Language

Czech

Original Abstract

Článek se zabývá problematikou propustnosti povrchových vrstev betonu. Požární odolnost betonu je silně závislá na propojení systému porézní betonové konstrukce. Prostřednictvím povrchová vrstva veškerá vlhkost z vnitřní struktury odpařuje jako vodní páry, a v případě, že s nízkou propustností pro povrchové vrstvy výbušný drolení nastane. Chcete-li zabránit beton před zničením, propustnost povrchové vrstvy je zkoumána počátečním absorpční povrch test (ISAT). Obě směsi byly testovány na fyzikálně - mechanické vlastnosti a povrchovou propustnosti podle ISAT, jeden s čedičové kamenivo a druhý s čedičového kameniva a lehkého kameniva z expandovaných jílů. Testované vzorky byly testovány před a po tepelném zatížení. Výsledky ukázaly vyšší permeability vzorků tepelně načten. V případě betonu s lehkým kamenivem z expandovaných jílů poškození struktury byly nižší.

English abstract

Article deals with problematic of permeability of surface layers of concrete. Fire resistance of concrete is highly depended on interconnection of porous system of concrete structure. Through surface layer all moisture from inner structure evaporates as a water vapour and in case of low permeability of surface layer explosive spalling occurs. To prevent concrete from destruction, permeability of surface layer is examined by initial surface absorption test (ISAT). Two mixtures were tested for physico – mechanical characteristics and surface permeability by ISAT, one with basalt aggregate and the second with basalt aggregate and lightweight expanded clay aggregate. Test samples were tested before and after thermal load. Results showed higher permeability of samples thermally loaded. In case of concrete with lightweight expanded clay aggregates damages of structure were lower.

Keywords

vysoké teploty, explosivní odprýskávání, beton, ISAT

Key words in English

high temperatures, explosive spalling, concrete, ISAT

Authors

NOVÁKOVÁ, I.; STAVAŘ, T.

RIV year

2015

Released

10. 6. 2015

ISBN

978-80-214-5205-3

Book

Sborník příspěvků ústavů a kateder stavebních fakult z ČR a SR

Pages from

1

Pages to

8

Pages count

8

BibTex

@inproceedings{BUT121407,
  author="Iveta {Nováková} and Tomáš {Stavař}",
  title="MOŽNOSTI HODNOCENÍ DEGRADACE BETONŮ PO PŮSOBENÍ VYSOKÝCH TEPLOT METODOU INITIAL SURFACE ABSORPTION TEST (ISAT)",
  booktitle="Sborník příspěvků ústavů a kateder stavebních fakult z ČR a SR",
  year="2015",
  pages="1--8",
  isbn="978-80-214-5205-3"
}