Publication detail

Sanace ETICS a zdvojování zateplení pomocí injektovaného systému kotvení

Veronika Nykodýmová

Original Title

Sanace ETICS a zdvojování zateplení pomocí injektovaného systému kotvení

English Title

Remediation of ETICS and duplication by using the injected insulation system

Type

conference paper

Language

Czech

Original Abstract

V České republice dochází ke zlepšování tepelně technických parametrů u obvodových stěn budov pomocí vnějšího kontaktního zateplovacího systému ETICS již o roku 1993. Od tohoto roku až do současnosti se požadavky na systém ETICS postupně zpřísňovaly a došlo i k tvorbě závazných norem a pokynů pro montáž tohoto systému. Často se setkáváme s nedostatečnou tloušťkou izolantu na již zateplených objektech (i 4 – 5 cm) a s výraznými poruchami stability systému, kdy hrozí i riziko zřícení zateplení. Otázkou tedy je, jakým způsobem stabilizovat a opravit nevyhovující ETICS, či navýšit požadavek na jeho tepelně izolační vlastnosti bez nutnosti odstranění původního zateplovacího systému. S jistým řešením přišla česká firma STOMIX s.r.o. a nabídla nové certifikované řešení pro dodatečné zateplení původního izolantu bez nutnosti demontáže, řešení pro nevhodně zateplené objekty vykazující známky poruch systému, a pro zateplení na problematických podkladech. V příspěvku je uveden praktický příklad a cenové porovnání demontáže stávajícího ETICS a provedení nového zateplení s cenou zdvojení ETICS pomocí injektovaného kotvení na panelovém dome typu T08B. Původní zateplení nevyhovuje současným požadavkům na energetickou náročnost staveb a vykazuje na jistých místech i nesoudržnost izolantu s podkladem, tudíž je nutné původní zateplení dokotvit a zvýšit tloušťku izolace. Původní izolace o tloušťce 60 mm bude navýšena o 80 mm, tedy na celkových 140 mm a bude tvořena z izolantu XPS (extrudovaný polystyren), EPS (pěnový polystyren)a MW (minerální vlny) podle požadavků ČSN 73 0810 včetně změny Z1.

English abstract

In the Czech Republic is to increase the heat-technical parameters for the exterior walls of buildings using external insulating system of contact ETICS already in 1993. From this year up to the present, the ETICS system requirements gradually tighter and even to create binding standards and instructions for the installation of the system. It is therefore important to consider the fact that it was a "standard solution" in 1993, does not meet the demanding requirements of today. Often we encounter with the stability system disorders, when there is a risk the collapse of the insulation, and with insufficient tlouťkou of insulating material on the already-insulated buildings (4-5 cm). The question, then, is how to stabilize and repair the unsatisfactory ETICS, or raise the requirement on its thermal insulation properties without deleting the original insulating system. The solution came with a Czech company STOMIX, Ltd. at the end of 2013 and offer new certified solution for additional thermal insulation of the insulating material of the original without the need for disassembly, the solution for a poorly insulated objects showing signs of system failures and for insulation on problematic surfaces.

Keywords

tepelná izolace; polystyren; injektovaný systém kotvení; oprava systému ETICS; zdvojení ETICS; poruchy stability ETICS.

Key words in English

Thermal insulation; polystyrene; injected system anchoring; ETICS system repair; duplication of ETICS; failure of the stability of ETICS.

Authors

Veronika Nykodýmová

RIV year

2015

Released

22. 4. 2015

Location

Brno

ISBN

978-80-214-5145-2

Book

Sborník anotací konerence Junior Forensic Science Brno 2015

Edition number

první

Pages from

19

Pages to

19

Pages count

8

BibTex

@inproceedings{BUT116676,
  author="Veronika {Nykodýmová}",
  title="Sanace ETICS a zdvojování zateplení pomocí injektovaného systému kotvení",
  booktitle="Sborník anotací konerence Junior Forensic Science Brno 2015",
  year="2015",
  number="první",
  pages="19--19",
  address="Brno",
  isbn="978-80-214-5145-2"
}