Project detail

Senzory tlaku pro internet věcí

Duration: 01.10.2017 — 31.12.2020

Funding resources

Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR - TRIO

- whole funder (2017-08-24 - 2020-12-31)

On the project

Projekt je zaměřen na průmyslový výzkum a vývoj senzorů tlaku pro internet věcí. Vyvíjený senzor bude obsahovat drátovou i bezdrátovou konektivitu kompatibilní se standardy internetu věcí, která umožní začlenění senzoru do senzorických sítí a průmyslových i domácích aplikací. Vyvíjený senzor umožní rychlou a uživatelsky nenáročnou instalaci senzoru do libovolného typu aplikace s možností vzdálené správy senzoru výrobcem pro servisní podporu, diagnostiku a vzdálenou pomoc. Senzor tlaku pro internet věcí bude využívat principů internetu věcí pro komunikaci s dalšími objekty finální aplikace (např. ovládání ventilů, čerpadel, regulátorů, meteorologických stanic, řídících jednotek, průmyslových PC), ale i zasílání dat do vzdálených serverů (Cloud, webserver, datová centra atd.). Neméně důležitou součástí nových senzorů tlaku pro internet věcí je podpora výrobního procesu těchto senzorů dle nejnovějšího trendu průmyslu 4.0. Senzor tlaku bude díky bezdrátové konektivitě informovat jednotlivé součásti výrobního procesu o jeho aktuálním stavu a požadovaných úkonech, které se na něm mají dále provádět. Výrobní systém tak má veškeré informace o postupu výroby a detailní přehled o konfiguraci a výrobních parametrech. Projekt bude realizován s využitím stávajícího portfolia technologií pro výrobu senzorů tlaku společnosti BD SENSORS s.r.o., které poslouží jako tlakoměrný modul pro vývoj komunikační elektronika pro internet věcí. Elektronika bude koncipována s bezdrátovou komunikační platformou a začleněna do řídicího systému pro internet věcí. Toto řešení umožní využití široké škály tlakoměrných modulů pro různé tlakové rozsahy a specifické aplikace. Součástí projektu je i vývoj celého systému odesílání dat na vzdálená uložiště prostřednictvím webových služeb, jejich zpracování a vizualizace nástroji pro IoT (Intel IoT, Google Cloud Platform a Microsoft Azure). Hlavními prvky novosti projektu je využití bezdrátové konektivity pro průmyslové senzory tlaku od jejich výroby až po finální aplikaci. Výsledný senzor bude součástí komplexního systému internetu věcí a jeho výroba bude probíhat dle trendů průmyslu 4.0.

Keywords
senzor tlaku, bedrátová komunikace, internet věcí, průmysl 4.0

Key words in English
pressure sensor, wireless communication, internet of things, industry 4.0

Mark

FV20693

Default language

Czech

People responsible

Kuchta Radek, doc. Ing., Ph.D. - fellow researcher
Vrba Radimír, prof. Ing., CSc. - principal person responsible

Units

Cybernetics in Material Science
- (2016-11-25 - not assigned)
Department of Microelectronics
- (2017-10-01 - 2020-12-31)

Results

KADLEC, J.; KUCHTA, R.; VRBA, R.: DataFly cloud processing system; DataFly - Systém pro vizualizaci a zpracování dat v prostředí Cloud. Středoevropský technologický institut VUT. URL: http://www.datafly.cz. (software)
Detail

MAREČEK, K.; ŠIMONÍK, M.; BURDA, R.; VRBA, R.; KADLEC, J.: DataFly IoT Hub; DataFly IoT Hub. BD SENSORS s.r.o. URL: http://www.datafly.cz. (prototyp)
Detail

KADLEC, J.; KUCHTA, R.; VRBA, R.: DataFly Mobile Application; DataFly aplikace pro mobilní zařízení. Středoevropský technologický institut VUT. URL: http://dataflyconfiguration.azurewebsites.net. (software)
Detail