Project detail

Výzkum a vývoj řady stejnosměrných motorů 12,24V

Duration: 01.10.2009 — 31.12.2012

Funding resources

Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR - IMPULS

- part funder (2009-03-03 - 2012-12-31)

On the project

Cílem předkládaného projektu je výzkum a vývoj nového typu stejnosměrného stroje s buzením permanentními magnety, který by byl použit jako víceúčelový s rozšířením o nový druh převodovky. Předpokládá se řešení magnetického obvodu, magnetického pole, indukce ve vzduchové mezeře stroje a optimalizace pomocí moderních numerických metod (FEM), ověření analytickou metodou, řešení a celkové snížení hmotnosti stroje, snížení ztrát a zvýšení účinnosti. Návrhy a výpočty budou ověřeny měřením a zkouškami vzorků a prototypů. Cílem předkládaného projektu je výzkum a vývoj nového typu stejnosměrného stroje s buzením permanentními magnety, který by byl použit jako víceúčelový s rozšířením o nový druh převodovky. Předpokládá se řešení magnetického obvodu, magnetického pole, indukce ve vzduchové mezeře stroje a optimalizace pomocí moderních numerických metod (FEM), ověření analytickou metodou, řešení a celkové snížení hmotnosti stroje, snížení ztrát a zvýšení účinnosti. Návrhy a výpočty budou ověřeny měřením a zkouškami vzorků a prototypů.

Description in English
Aim of this project is research and development of a new type of DC machine with permanent magnet excitation. The machine would be used as multifunctional one with expansion of a new type of gear box. It is supposed a solution of magnetic circuit, magnetic field, induction in air gap of the machine, optimization by up-to-date numeric method (FEM), verification by analytical method, solution and total weight reduction of the machine, reduction of losses and increase of efficiency. Proposals and computations will be verified by measuring and tests made on samples and prototypes Aim of this project is research and development of a new type of DC machine with permanent magnet excitation. The machine would be used as multifunctional one with expansion of a new type of gear box. It is supposed a solution of magnetic circuit, magnetic field, induction in air gap of the machine, optimization by up-to-date numeric method (FEM), verification by analytical method, solution and total weight reduction of the machine, reduction of losses and increase of efficiency. Proposals and computations will be verified by measuring and tests made on samples and prototypes

Keywords
Výzkum, vývoj, řada stejnosměrné, motory

Key words in English
Research, development, series, DC Motors

Mark

FR-TI1/069

Default language

Czech

People responsible

Hájek Vítězslav, prof. Ing., CSc. - principal person responsible

Units

Results

MACH, M. MODELING OF PERMANENT MAGNET DIRECT-CURRENT MOTOR IN FEMM. In Proceedings of the 17th conference STUDENT EEICT 2011 Volume 3. 2011. p. 274-278. ISBN: 978-80-214-4273-3.
Detail

MACH, M.; GRMELA, P.; HÁJEK, V. Shunt-Wound Motor Parameters Estimation by a Genetic Algorithm. In 2012 International Symposium on Power Electronics, Electrical Drives, Automation and Motion. Sorrento: 2012. p. 1003-1006. ISBN: 978-1-4673-1300-1.
Detail

MACH, M.; GRMELA, P.; HÁJEK, V. Permanent magnet DC motor re-design by FEMM. In Joint Conference on Electromotion/IEEE Aegean Conference on Electrical Machines and Power Electronics (id 19487). 2011. p. 684-687. ISBN: 978-1-4673-5002-0.
Detail

HÁJEK, V.; MACH, M.; ŠVORC, J.: S2C; Stejnosměrný motor průměr 60 mm. APS, a.s. Světlá nad Sázavou. URL: http://www.uvee.feec.vutbr.cz/fkvz.php. (funkční vzorek)
Detail