Project detail

Rozpoznání a sledování částí lidského těla

Duration: 01.01.2005 — 31.12.2005

On the project

V současné době jsou aplikace a zařízení náročnější na obsluhu, proto je kladen důraz na její zjednodušení a pohodlné ovládání. Jednou z možností je interaktivní ovládání zařízení pomocí gestikulace nebo  polohy osoby v daném prostředí.

K realizaci takovýchto systémů je použita kamera nebo i více kamer, které jsou připojeny k počítači, kde se provádí detekce a vyhodnocení pohybu částí těla. Pohybem ruky pak můžeme ovládat osvětlení v místnosti nebo jiných zařízení, směr pohledu pak může konkrétněji určit které zařízení budeme ovládat. Jinými slovy se tyto systémy snaží vytvořit přirozenější a intuitivnější způsob práce ať už se zařízeními běžně užívanými v životě tak i pro specializované zařízení použité například v armádě. Zaměření projektu se soustřeďuje na výběr a implementaci technik používaných pro sledování pohybu hlavy a rukou za účelem ovládání dalších zařízení.

Description in English
Several cameras are usually used for tracking humans for interaction with various facilities. This project contains collection of image processing algorithms for human body parts recognition and tracking partly for such setup and also for omni-directional system.

Keywords
všesměrový snímací systém, detekce částí lidského těla, detekce barvy kůže, algoritmy pro zpracování obrazu.

Key words in English
omni-directional system, human body parts detection, skin color detection, image processing algorithms

Mark

FR2192/2005/G1

Default language

Czech

People responsible

Zemčík Pavel, prof. Dr. Ing., dr. h. c. - fellow researcher
Potúček Igor, Ing., Ph.D. - principal person responsible

Units