QUESTIONS AND ANSWERS ON TESTING OF THE EMPLOYEES SINCE JANUARY
17, 2022

What legislation regulates testing of the employees from January 17, 2022?

This is an Extraordinary Measure of the Ministry of Health of the Czech Republic for Testing
Employees and Other Persons File No. MZDR 461/2022-1/MIN/KAN as of January 5, 2022, with effect
from 17 January 2022. The measure is available at_https://www.mzcr.cz/mimoradne-opatreni-
testovani-zamestnancu-a-dalsich-osob-s-ucinnosti-od17-1-2022/

What is the internal standard for testing employees from 17 January 2022 at BUT?
This is the Rector's Decision No. 1/2022 Testing of employees for the presence of SARS-CoV-

2.

How will the testing of employees take place from January 17, 2022?

Employees will be re-tested using self-tests twice a week. The employee's second test of the week will
take place no earlier than the third day after the previous testing.
Examples:
a) The employee was tested on Monday with a negative result, the day of the test is day 0, the
next test follows on Thursday.
b) The employee had a home-office on Monday and Tuesday, he/she was tested on
Wednesday. The next day of testing is Monday of the following week.

Are employees who have a complete vaccination or even the 3rd dose of vaccination also tested?

Yes, all employees, vaccinated and non-vaccinated employees and employees after the disease of
COVID, are tested.

Are employees working at the home office also tested?

No, employees working at the home office and employees at obstacles at work are not tested,
the employee will be tested on the day when he/she comes to work for the first time after the
home office or obstacles at work.

If | get a positive self-test at the employer, do | have to undergo a confirmatory RT-PCR test? Will |
receive an e-request for such a test from a doctor or will they test me upon presentation of an
employer's confirmation at the test centre?

No, the measure applies a different procedure after a positive employee test.

What measures will the employer take if | get a positive self-test?

After a positive self-test, you are obliged to leave the workplace. Quarantine lasting 5 days will be
ordered by the locally competent Regional Hygiene Station (KHS), which the employer must report all
positive tests of its employees, including the contact phones of these employees. The employee must
provide co-operation to the Regional Hygiene Station. Until quarantine is ordered, the employee must
wear an FFP2 respirator and must avoid contact with other persons if possible.

Will this five-day quarantine be compulsorily terminated by RT-PCR?
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No, after a five-day quarantine, you return to work, where you take the test again. If it is
negative, you can work, in case of a positive test you have to go through a five-day quarantine
again.

If | volunteer for an RT-PCR test after a positive self-test and it turns out to be negative, will | be
quarantined?

No, if you have a negative RT-PCR test after the employer's test, the quarantine will end immediately
after the negative RT-PCR test.

Do | have to test with my employer if | have undergone an RT-PCR test or an antigen test at a
medical facility?

No, if you submit a negative RT-PCR test result not older than 72 hours or a negative antigen test
result not older than 24 hours, you do not have to undergo a self-test with your employer. However,
you must undergo a self-test by the following date (at the earliest on the third day after the day you
did not have to take the test).

| work for two employers; do | have to test at both employers?

No, all you have to do is test with one of your employers. You provide the second employer with a
confirmation of the test result at the first employer.

How do | get a test result confirmation?

Employees with access to the COVID module in the Intraportal will generate a confirmation
themselves, employees without access to the Intraportal will be issued a certificate by a designated
faculty employee, resp. component, which inserts the results of their tests into the IS Appollo.

Will all students be tested twice a week from January 17, 2022?

No, the conditions for students have not changed yet. Only students accommodated in dormitories
are still being tested, and those who do not have a valid certificate of vaccination or COVID-19 in the
last 180 days.

What and in what terms does the employer report to RHS?

The employer reports to RHS the results of positive tests of its employees, in the range: date of testing,
name and surname, date of birth, number of the insured, name of the health insurance company with
which the employee is insured, contact telephone number of the positively tested employee. The
employer reports the results of tests of positively tested employees to RHS no later than the day
following the performed testing.

How will the employer treat an employee who refuses to undergo a self-test with the employer or
does not submit the result of an RT-PCR or antigen test?

The procedure against such an employee is regulated directly in an extraordinary measure. The
employer is obliged to report the refusal of testing to RHS. If the employee refuses to take the test,
it is a violation according to § 92n Par. 1 (b) of the Public Health Protection Act, as the employee
does not fulfil the obligation imposed by an extraordinary measure issued pursuant to § 80 Par. g)
to protect the health of individuals in the event of an epidemic. He/She is likely to initiate
misdemeanour proceedings against this RHS employee.

This employee can continue to work, but under stricter conditions. The employee must:

a) wear an FFP2 respirator or other similar respiratory protective device (always without exhalation
valve) meeting at least all technical conditions and requirements (for the product), including a



filtration efficiency of at least 94 % according to relevant standards (hereinafter "FFP2 respirator"),
throughout the presence at the workplace,

b) keep a distance of at least 1.5 m from other persons, if this is possible due to the nature of the
work,

c) eat separately from other persons; the obligation to wear respiratory protective equipment does
not apply during the consumption of food.

The employer must ensure by organizational measures that the meeting of this employee with
other persons during the presence in the workplace is limited to the necessary extent.



