Detail předmětu

Servisně orientované architektury v prostředí Oracle

FIT-IOAAk. rok: 2015/2016

Koncept servisně orientované architektury (SOA) a související technologie; standardy a specifikace pro implementaci SOA; architektura SOA jako přístup pro integraci business procesů organizace; návrh služeb architektury SOA; komponenty "Mediator", "BPEL", "Business Rules" a "Human Task" a jejich použití; implementace komponentového systému jako SOA nad platformou Oracle SOA Suite 11g; sledování a testování komponentových systémů s architekturou SOA.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

5

Výsledky učení předmětu

Student bude schopný osvojit si a aplikovat znalosti a dovednosti z oblasti návrhu a implementace systémů architektury SOA v příslušném kontextu. Student se naučí sestavit a zprovoznit systém využívající architekturu SOA nad platformou Oracle SOA Suite 11g: definovat rozhraní služeb, použít složené komponenty typu "Mediator", "BPEL", "Human Task" a "Business Rule" při implementaci služeb, propojením komponent vytvářet složené služby, pracovat s adaptéry a testovat a ladit výslednou implementaci SOA.

Student bude disponovat znalostmi principů návrhu a implementace systémů s architekturou SOA a bude schopen se aktivně podílet na návrhu a implementaci takových systému v prostředí Oracle SOA Suite 11g.

Prerekvizity

  • Znalosti na úrovni předmětu "Úvod do softwarového inženýrství", zejména modelování.
  • Schopnost porozumět dokumentům ve formátu XML.

Způsob a kritéria hodnocení

Pro získání klasifikovaného zápočtu musí student získat alespoň 50 bodů (ze 100 bodů). Klasifikace je dle standardní stupnice ECTS.

Osnovy výuky

Osnova přednášek:
  1. Úvodní informace: Struktura a cíle předmětu, organizace projektů. Servisně orientovaná architektura (Service-oriented Architecture, SOA): SOA jako cesta k integraci informačních systémů organizace, "Oracle SOA Maturity Model", standardy pro implementaci SOA, principy SOA a požadavky pro její zavedení.
  2. "SOA Governance" a životní cyklus služby: Správa životního cyklu služby, správa samotné služby, význam "SOA Governance". Návrh služeb a implementace SOA: Služba a její dokumentace, vrstvy služeb a jejich zodpovědnosti, význam XML schémat, návrh rozhraní služby a jeho popis pomocí jazyka WSDL.
  3. Oracle SOA Suite: Představení platformy Oracle SOA Suite 11g, komponenty pro implementaci služeb, komponentové systémy jako SOA, synchronní a asynchronní vzory komunikace komponent, role "Enterprise Manager", adaptéry služeb a jejich typy.
  4. Komponentový systém jako SOA: Servisně-komponentová architektura (Service Component Architecture, SCA), význam komponent a komponentové systémy, komponenty v architektuře SCA, "Service Data Objects", ukázka tvorbu komponentového systému jako SOA pomocí vývojového nástroje Oracle JDeveloper.
  5. Správa a sledování systémů s architekturou SOA - význam sledování a typické úlohy správy SOA, ukázka práce s nástrojem "Enterprise Manager", postup zavedení systémů s architekturou SOA, význam testování SOA a možnosti sledování toku zpráv mezi službami.
  6. Integrace služeb a komponenta "Mediator": Problémy integrace služeb a význam komponenty "Mediator", business události "Event Driven Architecture" a "Event Delivery Network", tvorba a konfigurace "Mediator" komponenty, tvorba směrovacích pravidel.
  7. Orchestrace služeb a "BPEL" komponenta: Business procesy a orchestrace služeb, jazyk BPEL (Business Process Execution Language) a jeho význam při orchestraci služeb, ukázka návrhu BPEL procesu pomocí vývojového nástroje Oracle JDeveloper, popis aktivit, vazeb a volání služeb v BPEL procesu.
  8. Koordinace služeb, vzory interakce, zpracování výjimek - implementace paralelního zpracování pomocí "Flow" aktivity, vzor interakce požadavek/odpověď, zpracování zpráv a upozornění pomocí "Pick" aktivity, tvorba smyček pomocí "While" aktivity a pozastavení BPEL procesu pomocí "Wait" aktivity, zpracování výjimek v SOA, výjimky v synchronních a asynchronních volání služeb, vyvolání a zachycení výjimek v BPEL procesu.
  9. Transakce v SOA: Problémy transakcí v business procesech, transakce se službami a databázovými adaptéry, přístup k "Service Data Objects" v rámci transakce, obsluha ukončení transakcí v BPEL procesech.
  10. Zapojení uživatelů do business procesu a "Human Task" komponenta: Interakce s uživateli v rámci business procesu, workflow jako služba, použití "Human Task" komponenty v SOA a její začlenění do BPEL procesu, tvorba uživatelských formulářů, nabídka uživatelských akcí nad přidělenou úlohou pomocí aplikace Oracle BPM Worklist a pomocí API pr

Učební cíle

Cílem předmětu je poskytnout studentům přehled o možnostech implementace servisně orientovaných architektur s orientací na prostředí Oracle a praktické procvičení získaných vědomostí návrhem a implementací služeb na platformě Oracle SOA Suite 11g.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

  • Vypracování a obhajoba samostatně řešeného projektu.
  • Samostatně vypracovaný závěrečný písemný test.

Základní literatura


Doporučená literatura


Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program IT-BC-3 bakalářský

    obor BIT , libovolný ročník, zimní semestr, volitelný