Detail předmětu

Praktikum z instrumentální a strukturní analýzy - PCHBT

FCH-MCA_ISA_PAk. rok: 2015/2016

Praktické cvičení k předmětu Instrumentální a strukturní analýza.
V praktickém cvičení se studenti seznámí s analytickými instrumentálními technikami, které se používají při kontrole a analýze potravin a potravinářských surovin. Jsou zahrnuty úlohy separační (chromatografické a elektroforetické), úlohy z termické analýzy, prvkové stopové, spektrální, strukturní a hmotnostní analýzy.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

3

Výsledky učení předmětu


Absolvováním praktického cvičení by měli studenti získat základní vědomosti o vybraných analytických instrumentálních metodách, s nimiž se mohou setkat v praxi při analýze potravin a potravinářských surovin. Měli by se naučit základům ovládání a řízení jednotlivých přístrojů. Měli by pochopit a naučit se základní požadavky a možnosti jednotlivých instrumentálních metod.

Prerekvizity


K úspěšnému zvládnutí praktického cvičení je nezbytná znalost teoretických fyzikálně-chemických základů jednotlivých metod. Většinu těchto teoretických základů lze nalézt v přednáškách Analytická chemie II a Fyzikální chemie I až III.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Výuka předmětu je realizována formou: Laboratorní cvičení - 3 vyučovací hodiny týdně. Vyučujícím a studentům je k dispozici e-learningový systém LMS Moodle.

Způsob a kritéria hodnocení


Praktické cvičení je ukončeno klasifikovaným zápočtem. K absolvování je nezbytná 100% účast ve cvičeních, odevzdané protokoly a semestrální práce.. Neúčast lze omluvit pouze na základě předloženého lékařského potvrzení.

Osnovy výuky

1. Atomová absorpční spektrometrie - AAS
2. Hmotnostní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem - ICP-MS
3. Elektromigrační metody - CZE
4. Elektromigrační metody - gelová elektroforéza
5. Elektronová paramagnetická resonance - EPR
6. Nukleární magnetická resonance - NMR
7. Kapalinová chromatografie - HPLC
8. Kapalinová chromatografie s hmotnostní detekcí - LC - MS
9. Plynová chromatografie - GC
10. Plynová chromatografie s hmotnostní detekcí - GC-MS
11. Spektrofotometrie - UV-VIS
12. Fluorescenční mikroskopie

Učební cíle


Cílem praktického cvičení je umožnit studentům primární kontakt s vybranými analytickými instrumentálními metodami, s nimiž se mohou setkat v praxi při analýze potravin a potravinářských surovin.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky


Účast v praktických cvičeních je povinná. Neomluvená neúčast je důvodem k neudělení zápočtu. Jednorázovou neúčast je možno nahradit s jinou studijní skupinou nebo v nahrazovacím týdnu na konci semestru.
Vyučující na začátku prověří teoretickou připravenost studentů na danou úlohu.
Protokoly jsou vyžadovány do 7 dnů od provedení cvičení.

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program NPCP_CHTP magisterský navazující

    obor NPCO_CHTP , 1. ročník, zimní semestr, povinný

  • Program NKCP_CHTP magisterský navazující

    obor NKCO_CHTP , 1. ročník, zimní semestr, povinný

  • Program CKCP_CZV celoživotní vzdělávání (není studentem)

    obor CKCO_CZV , 1. ročník, zimní semestr, povinný