Detail předmětu

Technologie biopolymerů

FCH-BCO_TBPAk. rok: 2015/2016

V předmětu Technologie biopolymerů budou posluchači seznámeni se základními průmyslově získávánými biopolymery. Budou poskytnuty základní informace o technologii získávání biopolymerů z biologických matric, technologické, ekonomické a ekologické nároky na jednotlivé fáze výroby. Dále budou posluchači seznámeni se základními fyzikálně-chemicky-biologickými vlastnostmi těchto biopolymerů, a to zejména ve vztahu k jejich potenciálnímu využití. Budou zmíněny významné modifikace nativních biopolymerů a obory jejich využití. Kurz zahrnuje i základní principy analýzy a kontroly získaných biopolymerů.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Výsledky učení předmětu

Po absolvování kurzu Technologie biopolymerů se bude student orientovat v problematice vlastností a výrob nejvýznamnějších biopolymerů z hlediska četnosti použití. Zároveň díky zobecnění postupů izolací, derivatizací a aplikací těchto biopolymerů bude student schopen tyto informace přenést do praxe a budou tvořit základ pro další profesní rozvoj v oblasti biologických makromolekul. Současně se předpokládá vytvoří dostatečného základu pro další studium problematiky biopolymerů. Studenti v rámci předmětu vypracovávají a obhajují samostatnou seminární práci na vybrané téma z probírané problematiky.

Prerekvizity

organická a fyzikální chemie; základy chemického inženýrství

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Výuka předmětu je realizována formou: Přednáška - 2 vyučovací hodiny týdně. Vyučujícím a studentům je k dispozici e-learningový systém LMS Moodle.

Způsob a kritéria hodnocení

Podmínkou k postoupení ke zkoušce je absolvování Cvičení. Za absolvování cvičení je považováno odevzdání a přednesení prezentace na téma zadané na začátku semestru týkající se Technologie biopolymerů.
Zkouška: studující písemnou a ústní formou prokáže znalost a logické porozumění probírané látky

Osnovy výuky

1) Biopolymery - přehled, historie.
2) Škrob: zdroje škrobu, typy škrobu, škrobová zrna, technologický postup výroby, významné deriváty škrobu.
3+4) Celulosa a buničina: celulosa a její struktura, vlastnosti celulosových vláken, významné celulosové derriváty, typy celulosových výrob.
5) Výroba papíru, plniva papíru, typy papírenských výrobků.
6) Kyselina hyaluronová: základní vlastnosti hyaluronanu, biogeneze hyaluronanu, technologie získávání a izolace, derivatizace hyaluronanu.
7) Chitin a chitosan: základní vlastnosti chitinu a chitosanu, biogeneze chitinu, technologie získávání a i zolace z mořských živočichů, významné deriváty chitinu a chitosanu.
8) Dextran, agar, karagenan: principy technologie ziskávání surovin, základní vlastnosti a chemické derivatizace.
9) Kolagen: základní vlastnosti kolagenových vláken, primární, sekundární, terciární a kvartérní struktura kolagenu (tropokolagen), principy technologického získávání kolagenu z kostí a kůží, deriváty kolagenu, průmyslové využití kolagenu.
10) Keratin: struktura keratinu, principy technologie získávání různých typů keratinu z rozličných biologických matric, aplikace keratinu.
11) Kasein: kasein a jeho micelární struktura, základní typy kaseinu, základní vlastnosti micelárních systémů, využití kaseinu v potravinářství a jeho technologické aplikace.
12) Latex, kaučuk: základní stavební jednotky, biogeneze, principy získávání, vulkanizace, využití.
13) Inzulín + Hormonální antikoncepce: ad inzulín-historie, úloha v rámci metabolismu, biogeneze, druhy inzulinu, aplikace; ad HA-metdoy antikoncepce, princip HA, lékové a aplikační formy

Učební cíle

Cílem předmětu „Technologie biopolymerů“ je poskytnout studentům základní přehled o průmyslové výrobě, zpracování a vlastnostech jednotlivých skupin prakticky využívaných biopolymerů, především polysacharidů a bílkovin. Důraz se klade na fyzikálně chemickou podstatu průmyslových výrob a vysvětlení vlastností surovin, poloproduktů a konečných výrobků z hlediska chemie makromolekulárních látek. Zároveň jsou studenti přehledně seznámeni s historií výrob a především s výhledy do blízké budoucnosti.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

ad cvičení
V rámci cvičení je studentem zpracována semestrální práce na téma zadané na začátku semestru a týkající se Technologie biopolymerů. Obecné pokyny pro strukturu a formu semestrální práce jsou zveřejněny na elearningovém portálu VUT (https://www.vutbr.cz/elearning/course/view.php?id=122042).

ad přednášky
Účast na přednáškách.

Základní literatura

Kadlec P. a kol.: Technologie sacharidů, VŠCHT, Praha 2000 (CS)
Čopíková J. : Chemie a analytika sacharidů, VŠCHT, Praha 1997 (CS)

Doporučená literatura

Vandamme E. J., Steinbüchel A.: Biopolymers Vol. 5-6. Wiley-VCH, Weinheim 2002. (EN)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BPCP_CHCHT bakalářský

    obor BPCO_CHMN , 3. ročník, letní semestr, povinně volitelný
    obor BPCO_SCH , 3. ročník, letní semestr, povinný

  • Program BKCP_CHCHT bakalářský

    obor BKCO_SCH , 3. ročník, letní semestr, povinný

  • Program CKCP_CZV celoživotní vzdělávání (není studentem)

    obor CKCO_CZV , 1. ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor