Detail předmětu

Řízení výroby 2

FP-Rrv2PAk. rok: 2015/2016

Předmět poskytuje přehled moderních koncepcí řízení výroby s důrazem na strategickou úroveň. Vysvětluje postup implementace těchto konceptů, používané plánovací metody, způsoby přístupu k optimalizaci výrobních plánů a ukazatelů.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Zajišťuje ústav

Výsledky učení předmětu

Studenti získají ucelený přehled o moderních konceptech řízení výroby, metod používaných v rámci jednotlivých systémů a jejich zavádění ve výrobních systémech. Získají znalosti o plánovacích a rozvrhovacích metodách a optimalizaci výrobních plánů.

Prerekvizity

Studenti by měli mít znalosti základů řízení výroby, řízení jakosti, matematiky a statistiky a metod operační a systémové analýzy.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Výuka probíhá formou přednášek, které mají charakter výkladu základních principů, metodologie dané disciplíny a problémů. Cvičení podporují zejména praktické ovládnutí látky vyložené na přednáškách.

Způsob a kritéria hodnocení

Podmínkou zápočtu je týmová prezentace řešení semestrálního projektu a zápočtový test s výsledkem alespoň 40% správně zodpovězených otázek.

Učební cíle

Získání znalostí moderních koncepcí řízení výroby s důrazem na strategickou úroveň. Studenti se naučí aplikovat metody řízení a plánování, optimalizačním metodám a metodikám zavádění moderních konceptů výroby vedoucí k efektivní a štíhlé výrobě. Budou schopni se aktivně podílet na realizaci změn ve výrobě prostřednictvím analytických nástrojů a počítačové simulace.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Účast na přednáškách není povinná, ale doporučuje se. Docházka na semináře je povinná a kontrolovaná. Omluvená absence na seminářích může být nahrazena konzultacemi s vyučujícím. V průběhu semestru je prováděna průběžná kontrola zpracování semestrálního projektu vyučujícím.

Základní literatura

KEŘKOVSKÝ, M., VALSA, O. Moderní přístupy k řízení výroby. 2. vydání. Praha: C.H.Beck, 2012. 154 s. ISBN 978-80-7179-319-9. (CS)
JUROVÁ, M. a kol. Výrobní a logistické procesy v podnikání. 1.vyd. Praha: Grada Publishing, 2016. 254 s. ISBN 978-80-247-5717-9. (CS)
MONDEN Y.: Toyota Production System. An Integrated Approach to Just-In-Time. 2.vyd. Chapman&Hall, 1994. 423 s. ISBN 0-412-58220-1 (EN)

Doporučená literatura

KAVAN, M.: Výrobní a provozní management. 1.vyd. Praha, Grada Publishing, spol. s r.o., 2002, 424 s. ISBN 80-247-0199-5 (CS)
TOMEK, G., VÁVROVÁ, V.: Řízení výroby. 2.vyd. Praha, Grada Publishing, spol. s r.o., 2000, 412 s. ISBN 80-7169-955-1 (CS)
PANDE, P.S., NEUMAN, R.P., CAVANAGH, R.R.: Zavádíme Metodu Six Sigma aneb jakým způsobem dosahují renomované světové společnosti špičkové výkonnosti. 1.vyd. Brno, TwinsCom s.r.o., 2002. 416 s. ISBN 80-238-9289-4 (CS)
MAŠÍN, I., VYTLAČIL, M.: Cesty k vyšší produktivitě. Strategie založená na průmyslovém inženýrství. 1.vyd. Liberec, Institut průmyslového inženýrství. 1996. 254 s. ISBN 80-902235-0-8 (CS)
VYTLAČIL, M., MAŠÍN, I., STANĚK, M.: Podnik světové třídy. Geneze produktivity a kvality. 1.vyd. Liberec, Institut průmyslového inženýrství. 1997. 276 s. ISBN 80-902235-1-6 (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program MGR magisterský navazující

    obor MGR-ŘEP , 2. ročník, letní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

10 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Rámcová charakteristika přednášek a organizace cvičení. Cíle výuky, podmínky udělení klasifikovaných zápočtů.
Koncepty řízení výroby Make or Buy, Make to Order, Make to Stock, Assemble to Order.
Koncepty řízení výroby OPT, Just in Time, Lean Management, Six Sigma, BOA, WCM,WCB.
Plánování a rozvrhování výroby v tlakových systémech řízení materiálového toku.
Plánování a rozvrhování výroby v tahových systémech řízení materiálového toku.
Metody využití IT pro plánování výrobního procesu.
Dynamické zlepšování výrobních procesů.

Cvičení s počítačovou podporou

20 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Cvičení jsou zaměřena na aplikace získaných poznatků z přednášek při postupném zpracovávání individuální semestrální práce a její realizace prostřednictvím počítačového modelu.
Definice celkové a výrobní strategie firmy.
Technická dokumentace, metody optimalizace rozmístění pracovišť.
Tvorba plánů výroby a plánů zásobování s využitím pokročilých plánovacích metod a zabezpečení stability těchto plánů.
Aplikace konceptů řízení výroby.
Tvorba počítačového modelu navrženého výrobního systému.
Prezentace semestrální práce.