Detail předmětu

Základy výživy a nutraceutika

FP-TzvnPAk. rok: 2015/2016

Předmět tvoří přednášky a cvičení ze základů výživy a nutraceutiky. Předmět je postaven tak, aby studenti získali přehled v oblasti fyziologie výživy, jednotlivých složek výživy a jejich látkové a energetické bilance, vztahu výživy a civilizačních chorob.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

2

Zajišťuje ústav

Výsledky učení předmětu

Student si v předmětu osvojí základní pojmy v oblasti výživy a dozví se informace o funkčních potravinách a jejich složkách, které nazýváme nutraceutika. Studiem student získá přehled fyziologie a biochemických aspektů trávení a vstřebávání potravy v trávícím traktu lidského organismu s důrazem na zdravý způsob života a předcházení civilizačním chorobám, pochopí význam výživy a pitného režimu nejen při pohybové činnosti. Seznámení s alternativními způsoby výživy, alergiemi z výživy. Způsoby hodnocení výživového stavu jedince.

Prerekvizity

Základní vědomosti z fyziologie člověka.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Předmět je vyučován formou přednášek, které mají charakter výkladu základních principů a teorie dané disciplíny. Cvičení je zaměřeno na praktické zvládnutí látky probrané na přednáškách.



Způsob a kritéria hodnocení

Udělení zápočtu:
Absolvování dvou kontrolních průběžných testů 20 bodů (v 6. a 9. týdnu semestru). Zpracování semestrální práce 30 bodů. Absolvování závěrečného testu 50 bodů.
Celkem - maximum 100 bodů. Klasifikační stupnice: Stupeň bodové ohodnocení A 100 - 90 B 89 - 80
C 79 - 70 D 69 - 60 E 59 - 50 F 49 - 0
Semestrální práce na vybrané téma, rozsah 10 - 15 stran.

Forma zkoušky a výsledná klasifikace předmětu:
Zkouška: Písemný test (100 bodů).

Klasifikační stupnice
Stupeň Bodové hodnocení (v %) Číselná klasifikace Slovní hodnocení
A 100 - 90 1 výborně
B 89 - 80 1,5 velmi dobře
C 79 - 70 2 dobře
D 69 - 60 2,5 uspokojivě
E 59 - 50 3 dostatečně
F 49 - 0 4 nevyhovující

Osnovy výuky

Základy výživy
- Základní pojmy z oblasti vědy o výživě. Stručná anatomie a fyziologie orgánů trávicího traktu.
- Orgány trávicího traktu - pokračování. Přehled fyziologie trávení a vstřebávání živin. Žlázy spjaté s trávící soustavou (játra, pankreas).
- Mechanismy resorbce živin. Detoxikační mechanismy. Vylučování látek z těla (ledviny).
- Esenciální faktory výživy - metabolismus bílkovin, sacharidů, lipidů.
- Voda, minerální látky, stopové prvky.
- Vitamíny.
- Onemocnění související s výživou (civilizační choroby) a prevence, biologicky aktivní látky v prevenci civilizačních chorob.
- Potravinové skupiny, výživové dávky, výživa specifických skupin populace. Alternativní způsoby výživy.
- Alergie z potravin.
- Výživa při vývoji a růstu, výživa a sport, doplňky stravy.

Nutraceutika
- Základní pojmy a definice, klasifikace nutraceutik. Zdroje nutraceutik.
- Probiotika a prebiotika, mikrobiální nutraceutika.
- Rostlinné steroly a fenolové sloučeniny. Nutričně významné mastné kyseliny a jejich deriváty.
- Aminokyseliny a oligopeptidy.
- Přírodní antioxidanty a vitaminy.
- Nutričně význammné sacharidy a jejich deriváty,vláknina.
- Funkční potraviny

- Ve cvičeních se bude procvičovat odpřednášená látka se zaměřením na klíčové oblasti daného tématu. Studenti získají praktické dovednosti k zhodnocení stavu výživy - bilance energetického příjmu. Doporučení pro samostudium - příprava na závěrečnou zkoušku.

Učební cíle

Cílem předmětu je pochopit význam výživy a pitného režimu pro lidské zdraví a získat i praktické vědomosti o způsobu hodnocení výživy.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Předmět je rozdělen na přednášky a cvičení. Přednášky a cvičení jsou povinné. Předmět bude zakončen písemným testem. Případná absence musí být řádně omluvena a nahrazena po domluvě s vedoucím předmětu.

Základní literatura

Functional Dairy Products:Edited by: Saarela, M.,2007 (EN)
Functional Foods:Edited by: Gibson, G.R.; Williams, C.M. ,2000 (EN)
Handbook of nutraceuticals and functional foods: edited by Wildman, Robert E.C, 2001 (EN)
INSEL, P., Turner R.E.,Ross D.: Discovering nutrition, Jones and Bartlett Publishers, Inc. ,2003, USA (EN)
GROPPER,S.,S. The Biochemistry of human nutrition. Wadsworth. 200. ISBN 0-534-51543-6 (EN)
Modifying Lipids for Use in Food:Edited by: Gunstone, Frank D.,2006 (EN)
MURRAY, R., K., GRANNER, D., K.:Harperova biochemie, nakladatelství H &H, 2001 (CS)
PÁNEK, J., POKORNÝ, J., DOSTÁLOVÁ, J.:Základy výživy a výživová politika,VŠCHT Praha, 2002 (CS)
VELÍŠEK,J: Chemie potravin, díl1-3,Ossis,Tábor 2002 (CS)
VODRÁŽKA, Z.: Biochemie, Academia,Praha 1999 (CS)
SVAČINA,Š. a kol. Klinická dietologie. Grada Publishing. 2008. ISBN 978-80-247-2256-6 (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BAK bakalářský

    obor BAK-MTK , 3. ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

20 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Základy výživy
- Základní pojmy z oblasti vědy o výživě.
- Přehled fyziologie a biochemických aspektů trávení a vstřebávání potravy v trávicím traktu lidského organismu. Řízení činnosti trávicí soustavy.
- Esenciální složky výživy a jejich látková a energetická bilance, vitaminy, minerální látky.
- Obohacování potravin a potravinové doplňky. Doporučené výživové dávky pro různé skupiny obyvatelstva a speciální výživové skupiny (sportovci).
- Alternativní způsoby výživy.
- Civilizační choroby a výživa. Alergie z potravin.
- Současné mýty ve výživě. Nové zdroje potravin.

Nutraceutika
- Základní pojmy a definice, klasifikace nutraceutik.Pozitivní i negativní účinky nutraceutik, možné interakce s léčivy nebo jinými složkami potravin. Zdroje nutraceutik, možnosti izolace aktivních složek z potravin a rostlinných i živočišných tkání.
- Biologicky aktivní složky rostlin Probiotika a prebiotika, mikrobiální nutraceutika. Rostlinné steroly a fenolové sloučeniny. Nutričně významné mastné kyseliny a jejich deriváty. Aminokyseliny a oligopeptidy.
- Přírodní antioxidanty a vitaminy.
- Nutričně význammné sacharidy a jejich deriváty,vláknina.
- Makro- a mikronutrienty. Biologicky aktivní látky nutraceutik v prevenci civilizačních chorob.
- Nutraceutika a speciální výživa.

Cvičení

10 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

- Ve cvičeních se bude procvičovat odpřednášená látka se zaměřením na klíčové oblasti daného tématu. Doporučení pro samostudium - příprava na závěrečnou zkoušku.