Detail předmětu

Anglický jazyk – B1

FP-TanglPAk. rok: 2015/2016

Cílem předmětu je zdokonalit znalosti studentů až na úroveň středně pokročilých, což je pokročilost těsně pod úrovní CEF B1. K předmětu se vypisují dva volitelné předměty BYA5 a BYA6 a taky překlenovací kurz PK3, ve kterých studenti získají požadované znalosti a dovednosti. Obsah zkoušky vychází z knihy New English File Intermediate, Clive Oxenden a Christina Latham-Koenig, Oxford University Press 2006. Zkouška BY51 probíhá ústně, po dvojicích studentů a trvá až 25 minut. Může být i kratší, pokud je zřejmé, že zkoušení studenti ještě nedosáhli správné pokročilosti. Zkouška prověřuje komunikační schopnosti jako jsou interakce, výslovnost a schopnost vytvářet navazující věty při předávání informací na určité téma. Testuje také schopnost poslechu a čtení, stejně tak jako gramatiku a slovní zásobu.

Jazyk výuky

angličtina

Počet kreditů

0

Garant předmětu

Zajišťuje ústav

Výsledky učení předmětu

Student by měl zvládnout:
- obecně porozumět informacím o známých tématech a situacích, jako např. se kterými se setkává v práci, škole, volném čase atd., za předpokladu, že jsou vyjádřeny jasně a srozumitelně.
- používat angličtinu k úspěšné komunikaci ve většině situacích, se kterými se setká během cestování v cizině.
- vytvořit jednoduchý souvislý text v jednoduchém kontextu.
- popsat zážitky a události, ambice, očekávání a plány a stručně vysvětlit nebo obhájit svá stanoviska a tvrzení.
- úspěšně doplnit gramatická cvičení na středně pokročilé úrovni
sti.

Prerekvizity

Studenti by měli umět používat minulý a přítomný čas (včetně předpřítomného času) v běžné komunikaci, a také budoucí čas pro vyjádření plánů. Měli by umět tvořit otázky, poskytovat osobní informace, rozumět spisovné angličtině týkající se známých témat. Měli by také umět srovnávat věci pomocí přídavných jmen, zvládnout základní podmínkové věty, používat počitatelná/nepočitatelná podstatná jména a některá modální slovesa. Měli by zvládnout jednoduchou komunikaci v obchodech, restauraci nebo při cestování.Měli by umět používat: předpřítomný čas k vyjádření zážitků a také popisovat dlouhodobé a krátkodobé situace ze svého života, používat modální slovesa k vyjádření povolení a povinnosti v souvislosti s pravidly a chováním, pasivní formy k vyjádření procesů, původů a materiálů, budoucí tvary při předvídání a plánování akcí v budoucnosti a podmínkových vět k vyjádření možných budoucích situací a obecných teoretických možností.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Cvičení podporují zejména praktické ovládnutí látky vyložené na přednáškách nebo zadané k samostatnému nastudování za aktivní účasti studentů.

Způsob a kritéria hodnocení

Zkouška BY51 probíhá ústně, po dvojicích studentů a trvá až 25 minut. Může být i kratší, pokud je zřejmé, že zkoušení studenti ještě nedosáhli správné pokročilosti.
Zkouška prověřuje komunikační schopnosti jako jsou interakce, výslovnost a schopnost vytvářet navazující věty při předávání informací na určité téma. Testuje také schopnost poslechu a čtení, stejně tak jako gramatiku a slovní zásobu.



Klasifikační stupnice
Stupeň Bodové hodnocení (v %) Číselná klasifikace Slovní hodnocení
A 100 - 90 1 výborně
B 89 - 80 1,5 velmi dobře
C 79 - 70 2 dobře
D 69 - 60 2,5 uspokojivě
E 59 - 50 3 dostatečně
F 49 - 0 4 nevyhovující

Osnovy výuky

- Přednášky nejsou součástí tohoto předmětu.

- Ve cvičeních se bude vysvětlovat/opakovat gramatika a doplňovat cvičení, a také procvičovat poslech. Hlavní důraz bude kladen na komunikační aktivity, které budou procvičovat gramatiku, aktivovat slovní zásobu a rozvíjet plynulost komunikace. Cvičení budou zaměřena na rozvoj všeobecných schopností efektivní komunikace s použitím jazyka, který již studenti ovládají.

Učební cíle

Cílem předmětu Cizí jazyk - angličtina do úrovně mírně pokročilých je zdokonalit znalosti studentů až na úroveň středně pokročilých CEF B1.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Domácí úkoly budou zadávány a sledovány v rámci e-learningového systému MOODLE, jehož obsah bude průběžně aktualizován a doplňován.
Výuka předmětu se koná v souladu se směrnicí rektora č. 34/2005 a pokynem děkana č. 13/2006 o výuce jazyků.

Základní literatura

Zkouška BY01 a předměty BYA1 -4 jsou založeny na učebnicích New English File Elementary od autorů Clive Oxenden a Christina Latham-Koenig, Oxford, 2004 a New English File Pre-Intermediate od autorů Clive Oxenden a Christina Latham-Koenig, Oxford, 2005. (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BAK bakalářský

    obor BAK-MTK , 2. ročník, letní semestr, volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

- Ve cvičeních se bude vysvětlovat/opakovat gramatika a doplňovat cvičení, a také procvičovat poslech. Hlavní důraz bude kladen na komunikační aktivity, které budou procvičovat gramatiku, aktivovat slovní zásobu a rozvíjet plynulost komunikace. Cvičení budou zaměřena na rozvoj všeobecných schopností efektivní komunikace s použitím jazyka, který již studenti ovládají.