Detail předmětu

Anglický jazyk – sn B1

FP-TangPAk. rok: 2015/2016

Cílem předmětu Cizí jazyk - angličtina do úrovně mírně pokročilých je zdokonalit znalosti studentů až na úroveň mírně pokročilých, což je pokročilost těsně pod úrovní CEF B1. Předmět je rozdělen do čtyř úrovní: BYA1 - nižší základní (nebo začátečník); BYA2 – základní; BYA3 – vyšší základní; BYA4 – mírně pokročilí. Na každé úrovní se vyučuje a procvičuje gramatika a slovní zásoba a především komunikační a poslechové dovednosti. Po ukončení BYA4 by studenti měli být schopni komunikovat v angličtině o mnoha tématech týkajících se každodenního života; tato schopnost je testována zkouškou BY01.

Jazyk výuky

angličtina

Počet kreditů

6

Garant předmětu

Zajišťuje ústav

Výsledky učení předmětu

Studenti, kteří se zapíší na předmět Cizí jazyk - angličtina do úrovně mírně pokročilých, budou mít příležitost se naučit a procvičit si základní slovní zásobu a základní pravidla gramatiky všeobecné angličtiny. Také si procvičí především komunikační a poslechové schopnosti.

Prerekvizity

V zimním semestru prvního ročníku musí student absolvovat rozřazovací test, který bude k dispozici na webových stránkách SPV http://www.fce.vutbr.cz/SPV/. Pak se v letním semestru prvního ročníku přidá ke skupině (po zaslání žádosti o registraci učiteli), která odpovídá výsledku testu. Zápis do kurzu na jedné ze čtyř pokročilostí je pro letní semestr povinný, ale pokud je úroveň angličtiny studenta výrazně vyšší než BYA4, je možné se dohodnout s vyučujícím na tom, že se student nebude účastnit výuky, ale během zkouškového období letního semestru pouze složí zkoušku BY01.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Cvičení podporují zejména praktické ovládnutí látky vyložené na přednáškách nebo zadané k samostatnému nastudování za aktivní účasti studentů.

Způsob a kritéria hodnocení

Forma zkoušky a výsledná klasifikace předmětu:
Zkouška se skládá ze dvou částí: 1) písemné části, která testuje znalost gramatiky a slovní zásoby, čtení, písemné a poslechové dovednosti; a 2) ústní části, která testuje schopnost jednoduché komunikace na určitá témata a odpovídání na otázky. Sekce angličtiny Ústavu společenských věd používá pro vyhodnocení výsledků zkoušky interní stupnici klasifikace, která je přizpůsobena typům testů, které jsou k dispozici pro testování jazykových znalostí.

Klasifikační stupnice
Stupeň Bodové hodnocení (v %) Číselná klasifikace Slovní hodnocení
A 100 - 90 1 výborně
B 89 - 80 1,5 velmi dobře
C 79 - 70 2 dobře
D 69 - 60 2,5 uspokojivě
E 59 - 50 3 dostatečně
F 49 - 0 4 nevyhovující

Osnovy výuky

- Přednášky nejsou součástí tohoto předmětu.

- Ve cvičeních se bude vysvětlovat/opakovat gramatika a doplňovat cvičení, a také procvičovat poslech. Hlavní důraz bude kladen na komunikační aktivity, které budou procvičovat gramatiku, aktivovat slovní zásobu a rozvíjet plynulost komunikace. Cvičení budou zaměřena na rozvoj všeobecných schopností efektivní komunikace s použitím jazyka, který již studenti ovládají.

Učební cíle

Cílem předmětu Cizí jazyk - angličtina do úrovně mírně pokročilých je zdokonalit znalosti studentů až na úroveň mírně pokročilých, což je pokročilost těsně pod úrovní CEF B1.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Od studentů se očekává aktivní účast ve cvičeních a zhotovování domácích úkolů po celou dobu trvání kurzu. Toto je obzvlášť důležité pro studenty, kteří studují předměty BYA1, 2 a 3, protože jejich pokročilost ještě není na úrovni, která se blíží pokročilosti, která je požadována při zkoušce BY01.
Domácí úkoly budou zadávány a sledovány v rámci e-learningového systému MOODLE, jehož obsah bude průběžně aktualizován a doplňován.
Výuka předmětu Cizí jazyk - angličtina do úrovně mírně pokročilých se koná v souladu se směrnicí rektora č. 34/2005 a pokynem děkana č. 13/2006 o výuce jazyků.

Základní literatura

Zkouška BY01 a předměty BYA1 -4 jsou založeny na učebnicích New English File Elementary od autorů Clive Oxenden a Christina Latham-Koenig, Oxford, 2004 a New English File Pre-Intermediate od autorů Clive Oxenden a Christina Latham-Koenig, Oxford, 2005. (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BAK bakalářský

    obor BAK-MTK , 1. ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení jazykové

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

- Ve cvičeních se bude vysvětlovat/opakovat gramatika a doplňovat cvičení, a také procvičovat poslech. Hlavní důraz bude kladen na komunikační aktivity, které budou procvičovat gramatiku, aktivovat slovní zásobu a rozvíjet plynulost komunikace. Cvičení budou zaměřena na rozvoj všeobecných schopností efektivní komunikace s použitím jazyka, který již studenti ovládají.