Detail předmětu

Mezinárodní účetní standardy

FP-FmusPAk. rok: 2015/2016

Předmět je zaměřen na problematiku harmonizace účetního výkaznictví ve smyslu aplikace Mezinárodních standardů účetního výkaznictví. Předmět se zabývá Koncepčním rámcem, jednotlivými standardy IAS/IFRS a sestavením účetní závěrky v souladu s Mezinárodními standardy účetního výkaznictví.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

6

Zajišťuje ústav

Výsledky učení předmětu

Studenti získají znalosti a dovednosti v oblasti sestavení účetní závěrky v souladu s Mezinárodními standardy účetního výkaznictví a převodu účetní závěrky, sestavené dle českých účetních předpisů, na závěrku v souladu s IFRS.

Prerekvizity

Účetnictví podnikatelských subjektů v souladu s českými účetními předpisy.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Přednášky v rozsahu 1 hodiny týdně objasňují studentům teoretické i praktické základy problematiky týkající se podnikových financí. Ve cvičeních (rozsah 2 hodiny týdně) pak studenti aplikují získané teoretické poznatky a metody na konkrétních příkladech.

Způsob a kritéria hodnocení

Zápočet:
1) seminární práce – úkolem studenta je transformace účetní závěrky sestavené v souladu s českými účetními předpisy na účetní závěrku dle IFRS
2) zápočtový test - obsahuje krátké případové studie, které vyžadují aplikaci vhodné metodiky řešení problému a jeho následné promítnutí do finančních výkazů (požadovaná minimální úspěšnost 50 %)

Zkouška: písemná, formou testu s výběrem odpovědí - test obsahuje teoretické otázky i praktické příklady (požadovaná minimální úspěšnost 60 % )

Osnovy výuky

- Harmonizace účetnictví.
- Koncepční rámec pro přípravu účetní závěrky.
- První aplikace Mezinárodních standardů účetního výkaznictví
- Stálá aktiva. Oběžná aktiva. Snížení hodnoty aktiv.
- Vlastní kapitál. Závazky. Rezervy, podmíněné závazky a podmíněná aktiva.
- Náklady. Výnosy. Časové rozlišení nákladů a výnosů.
- Konsolidovaná účetní závěrka.

Učební cíle

Cílem předmětu je naučit studenty pracovat se systémem účetního výkaznictví, který je založen na principech, nikoli na pravidlech, tzn. naučit studenty sestavit účetní závěrku v souladu s Mezinárodními standardy účetního výkaznictví.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Účast na cvičeních není povinná, ale je kontrolovaná.

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program MGR magisterský navazující

    obor MGR-UFRP , 1. ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

13 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

- Harmonizace účetnictví. Směrnice EU, IFRS, US GAAP
- Koncepční rámec pro přípravu účetní závěrky. Účetní postupy.
- Majetek. Stálá aktiva. Oběžná aktiva. Snížení hodnoty majetku.
- Vlastní kapitál. Závazky. Rezervy, podmíněné závazky a podmíněná aktiva.
- Náklady. Výnosy. Časové rozlišení nákladů a výnosů.
- Konsolidovaná účetní závěrka.
- Události po rozvahovém dni.

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

- Dlouhodobý majetek. Oceňování dlouhodobého majetku a navazujících závazků - aktivace výpůjčních nákladů, rezervy jako součást ocenění dlouhodobého majetku - náklady na vyřazení dlouhodobého majetku. Způsoby odpisování dlouhodobého majetku.
- Majetek užívaný vlastníkem, investice do nemovitostí a aktiva držená k prodeji. Metody oceňování a odpisování. Způsoby účetního transferu majetku mezi kategoriemi.
- Leasingy. Ocenění dlouhodobého majetku pořizovaného formou finančního leasingu. Vykazování závazků vyplývajících z finančního leasingu. Stanovení zaručené zbytkové hodnoty. Stanovení implicitní úrokové míry.
- Oběžná aktiva. Oceňování oběžných aktiv - metody ocenění zásob, metody přeceňování zásob, ztráty ze snížení hodnoty zásob, realizovatelná hodnota zásob. Přeceňování zásob při podnikových kombinacích.
- Nehmotná aktiva. Oceňování nehmotných aktiv. Odpisování nehmotných aktiv. Uznávání a vykazování nehmotných aktiv při podnikových kombinacích.
- Rezervy, podmíněné závazky a podmíněná aktiva. Snížení hodnoty aktiv.
- Konsolidovaná účetní závěrka. Metody konsolidace. Výpočet menšinových podílů. Eliminace vnitroskupinových transakcí. Dopady na odloženou daň.