Detail předmětu

Cizí jazyk 2 (ruština)

FEKT-HRU2Ak. rok: 2012/2013

Kurs je určen pro začátečníky v ruském jazyce.Výuka je založena na rozvíjení komunikativní kompetence,a to zejména v poslechu s porozuměním a v hovoru ve spojení s dovednostmi čtení a psaní.Vzhledem ke specifičnosti počáteční fáze výuky se klade(zejména v úvodních lekcích)velký důraz na zvukovou a grafickou stránku jazyka.Jazykové učivo je úzce spjato s poznatky mimojazykovými,v nichž zaujímají důležité místo hlavně údaje ze soudobých i starších ruských reálií.Přiměřeným způsobem se uplatňují i české reálie.Důraz je kladen na důkladné procvičování učiva s hlavním zaměřením na rozvíjení řečových dovedností.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

3

Zajišťuje ústav

Výsledky učení předmětu

Schopnost psát azbukou bez větších problémů a číst.Reagovat na slyšené i čtené podněty.Zvládnutí základních gramatických struktur a jejich aktivní využití v mluveném i psaném projevu.Schopnost konverzovat v oblasti každodenních situací.

Prerekvizity

Absolvovaný předmět HRU1.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování a způsoby výuky jsou v souladu s článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.

Způsob a kritéria hodnocení

1. Zápočet - písemný test
3. Zkouška - poslechový test s úkoly na porozumění + práce s originálním textem s úloly na porozumění.

Osnovy výuky

Pozvání (přijetí,odmítnutí), I.aII.časování sloves. Poskytnutí informací o trávení volného času,časování zvratných sloves. Týdenní program,časování sloves se změnou kmenové souhlásky. Návštěva divadla a kina(pozvání),řadové číslovky . Vyjadřování dojmů,vyjadřování data,skloňování osobních zájmen. Psaní adresy,odpověď na inzerát,intonace různých typů otázek. Zápis do jazykového kurzu,orientace v budově,minulý čas,vykání. Dotazy a odpovědi o studiu,skloňování zájmen a podst.jmen. Orientace ve městě,dopravní prostředky,podst.jména životná a neživotná. Nakupování,časování dalších sloves,výslovnost předložkových vazeb. Vyjádření možnosti,nemožnosti a zákazu,příčiny a srovnání,nesklonná podst.jména . Vyjádření radosti a lítosti,dojmy z cestování,intonace souvětí.

Učební cíle

Cílem je získání základních jazykových dovedností, tj.čtení a porozumění ruskému textu,poslech a porozumění slyšenému projevu a schopnost ústně a písemně komunikovat v různých situacích s důrazem na přirozené vyjadřování v běžných situacích a tematických okruzích.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Prerekvizity a korekvizity

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program AJEI-H bakalářský

    obor H-AEI , 3. ročník, zimní semestr, volitelný všeobecný

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení jazykové

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor