Detail předmětu

Komunikační systémy

FEKT-HKSYAk. rok: 2012/2013

Komponenty komunikačních systémů. Zdrojové kódování. Kompresní algoritmy zvuku obrazu a dat. Šifrování a dešifrování. Kanálové kódování. Modulace v základním pásmu, linkové kódy. Mezisymbolové interference. Ekvalizace. Detekce binárního signálu v šumu. Modulace v přeneseném pásmu. Amplitudová, kmitočtová a fázová modulace. Digitální modulace. Amplitudové, kmitočtové a fázové klíčování. Synchronizace nosné, symbolů a rámců. Síťová synchronizace. Techniky mnohonásobného přístupu. Systémy s rozprostřeným spektrem. Mobilní telefonní systémy. Telefonní síť. Telefonní služby. Rozhlasové a televizní vysílání. Bezdrátové datové komunikační systémy. Optické komunikační systémy. Satelitní komunikace. Lokální sítě LAN. Perspektivy komunikační techniky.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

3

Výsledky učení předmětu

Studenti se seznámí s anglickou terminologií používanou v komunikačních systémech určených pro přenos audiosignálů, videosignálů a dat, se základnímy typy těchto systémů a s některými technikami zpracování signálu používaných v těchto systémech jako je zdrojové a kanálové kódování, synchronizace, nebo modulace.

Prerekvizity

Jsou požadovány znalosti na úrovni středoškolského studia a mírně pokročilá znalost angličtiny.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.

Způsob a kritéria hodnocení

Hodnotí se úkoly zadané v seminářích a závěrečná zkouška.

Osnovy výuky

Blokové schéma komunikačního systému. Zdrojové kódování, řeči, audia, obrazu. Komprese dat. Šifrování a dešifrování, blokové a proudové šifry, šifrování s veřejným klíčem. Kanálové kódování, blokové a konvoluční kódy. Modulace v základním pásmu, linkové kódy. Mezisymbolové interference. Ekvalizace. Detekce binárního signálu v šumu, přizpůsobený filtr. Modulace v přeneseném pásmu. Amplitudová, kmitočtová a fázová modulace. Digitální modulace MPSK, MFSK, MQAM a jejich modifikace. Synchronizace, obnovení kmitočtu a fáze nosné a časování symbolů, rámcová a síťová synchronizace. Techniky mnohonásobného přístupu. Systémy s rozprostřeným spektrem. Telefonní síť. Mobilní telefonní systémy. Telefonní služby. Rozhlasové a televizní vysílání. DAB, DVB.
Bezdrátové datové komunikační systémy. Optické komunikační systémy. Satelitní komunikace. Lokální sítě LAN. Perspektivy komunikační techniky.

Učební cíle

Cílem předmětu je seznámit studenty s anglickou terminologií používanou v současných komunikačních systémech určených pro přenos audiosignálů, videosignálů a dat, se základnímy typy těchto systémů a s některými technikami zpracování signálu používaných v těchto systémech jako je zdrojové a kanálové kódování, synchronizace, nebo modulace.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Základní literatura

COUCH, L.V. Digital and analog Communications. 6. vyd. Upper Saddle River: Prentice Hall, 2001 (EN)

Doporučená literatura

SKLAR, B. Digital Communications Fundamental and Applications. Upper Saddle River: Prentice Hall, 2001 (EN)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program AJEI-H bakalářský

    obor H-AEI , 2. ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

13 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Seminář

13 hod., povinná

Vyučující / Lektor